Jacoba de Jonge en directeur Koen De Vlieger bij de zogeheten palempore tegen de muur van de bibliotheek.  

Jacoba de Jonge en directeur Koen De Vlieger bij de zogeheten palempore tegen de muur van de bibliotheek.  © Guy Delforge

Nederlandse verzamelaarster schenkt uniek wanddeken aan kasteel d’Ursel

Hingene -

De Nederlandse privéverzamelaarster Jacoba de Jonge schonk vandaag een zogeheten palempore, een soort sprei, aan kasteel d’Ursel in Hingene.

Guy Delforge

De vrouw leende het doek uit voor de tentoonstelling Print&Paint 350 jaar bloemen op katoen, die nu in het kasteel loopt. De palempore werd tussen 1720 en 1750 beschilderd in India, is meer dan twee meter breed en drie meter hoog. Dit soort doeken werd gemaakt voor de westerse markt, maar ze waren doorgaans bedoeld als sprei, ledikantbehang of wandbespanning in een exotisch geïnspireerd interieur. Het motief van deze palempore is een zogenaamde levensboom en bestaat uit Indische, Perzische, Turkse en Chinese elementen.

Na haar bezoek bij de opening van de tentoonstelling, besliste Jacoba de Jonge dat ze het doek aan het kasteel zou schenken. Ook al omdat het perfect past tegen de muur van de bibliotheek waar het hangt. “Die palempores hebben allemaal een iets andere afmeting, dus het is echt wel helemaal bijzonder dat het hier precies past”, zegt de vrouw. “Het is een mooie bestemming en dan heeft de palampore een prachtig leven achter de rug.”

“Het doek is ooit als kostbaar bezit vanuit India naar Nederland gekomen, bij een familie, ik heb geen idee bij wie. Zoals het gaat met dat soort dingen zal die uiteindelijk dan wel onderaan de kast beland zijn. Iemand heeft er toen een verkleedrok van gemaakt. Gelukkig hebben ze er niet in geknipt, maar het doek in de lengte gevouwen. Op een wonderlijke manier moet die verkleedrok dan in onze verkleedkist beland zijn. Wij woonden in Leiden en hadden een grote verkleedkist die mijn moeder wel eens uitleende. Toen ik later in het kostuummuseum werkte dacht, ik terug aan die verkleedrok. Ik maakte de stof helemaal los en ontdekte zo deze palampore. Toen ik pas getrouwd was en met mijn man in twee kamers van een groot huis in Den Haag woonde, hing ik hem tegen de hoge muur.”

 

 © Guy Delforge

“Natuurlijk zijn we heel blij en vereerd met deze schenking”, zegt directeur Koen De Vlieger. “Het is een prachtige aanvulling op onze collectie van beschilderde en bedrukte katoenen stoffen. De muur in de bibliotheek - waar de palempore zo mooi hangt - was toevallig ook een van de weinige muren waar het originele behang niet bewaard bleef. Het lijkt wel alsof het doek ervoor gemaakt is.”

De tentoonstelling Print&Paint loopt nog tot en met 9 oktober. Op zon- en feestdagen van 13 tot 18u is het kasteel open voor individuele bezoekers, op alle andere dagen voor groepen onder leiding van een gids. In het kasteelpark staat een zomerbar waar je kan nagenieten met een hapje en een drankje. (gdb)

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio