Jef Sterckx poseert naast Eddy Planckaert. 

Jef Sterckx poseert naast Eddy Planckaert. © Chris Van Rompaey

Wielergrootheden van vroeger en nu rijden Ronde Van Lier

Lier, Hove -

Wout van Aert, Remco Evenepoel, Lucien Van Impe, Peter Sagan en nog vele andere binnen- en buitenlandse wielrenners loop je vanaf zaterdag 2 juli tegen het lijf in Kunstencentrum Rerum Novarum in de Antwerpsestraat 35 in Lier. Het zijn voor alle duidelijkheid wel kartonnen exemplaren.

Chris Van Rompaey

“Een dag na de Ronde van Frankrijk gaat op zaterdag 2 juli de Ronde van Lier van start. Evenwel niet met echte renners. Jef Sterckx uit Hove tekent wielergrootheden op het karton van racefietsdozen, levensgroot, in hun typische houdingen en met hun karakteristieke eigenschappen. Soms zitten zijn renners in het peloton, of jagen ze op een eenzame ontsnapte in een achtervolging, soms geven ze zich volledig in een spurt”, zegt Peter Everaert van Galerij Artisjok, die deze expo organiseert.

 

 © Chris Van Rompaey

Jef Sterckx legt uit hoe hij tewerk gaat. “Op het karton werk ik met houtskool en zwarte verf in drie tonen van kleur. Vervolgens krab ik gedeeltes af met een mes. Dan snij ik de profielen uit en breng ik ze aan op een verstevigde ondergrond. Het levert als resultaat actiebeelden op met de levendigheid van een echte koers.”

Wielerhelden van vroeger en nu zitten in het peloton van Jef Sterckx: van Rik Van Looy en Raymond Poulidor over Peter Sagan en Tom Boonen tot bekende namen van vandaag als Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Lotte Kopecky. Daarnaast maakt Jef Sterckx ook meer dan levensgrote portretten van grote namen uit de wielersport.

Jef Sterckx maakt ook levensgrote portretten.

Jef Sterckx maakt ook levensgrote portretten. © Chris Van Rompaey

Dit werk was eerder te zien als decoratie bij diverse wielergelegenheden, in de wielermusea in Grobbendonk en Roeselare en op de wielerpiste van Roubaix. In Hove won Jef Sterckx er de cultuurprijs mee, omdat hij cultuur en sport op een unieke manier bij elkaar brengt.

Jef Sterckx moedigt zijn wielrenners aan.

Jef Sterckx moedigt zijn wielrenners aan. © Chris Van Rompaey

Het peloton van Jef Sterckx is op zaterdag 2 juli van 14 tot 18u buiten te zien op de kasseien van de verkeersvrije Antwerpsestraat, ter hoogte van het kunstencentrum Rerum Novarum. Het Lierse gezelschap ‘thtr zkt nm’ zorgt voor aangepaste randanimatie. Vanaf zondag 3 juli staan de kartonnen wielergoden binnen in kunstencentrum Rerum Novarum. Daar zijn ze te zien tot 28 augustus, van donderdag tot en met zondag telkens van 14 tot 18u. (cvr)

www.galerijartisjok.be

 

 © Chris Van Rompaey

Vastgoed

Jobs in de regio