Kris De Koninck en Patrick Verheyen van Monnikenheide-Spectrum met de makelaar en rechts Ann en Waldo Severins aan de Smoutmolen. ©  kma

Monnikenheide-Spectrum koopt Smoutmolen om activiteiten dagondersteuning naar centrum te brengen

Zoersel -

Waarschijnlijk een opluchting voor veel Zoerselaars: de bekende feestzaal Smoutmolen in de Kerkstraat wordt niet platgegooid voor appartementen. Monnikenheide-Spectrum kocht het gebouw om een deel van haar dagondersteuningsactiviteiten in onder te brengen. Ook verkopers Waldo Severins en Ann Anthonissen en hun drie kinderen zijn heel blij met die nieuwe, sociale invulling.

Kristin Matthyssen

Waldo Severins (58) en Ann Anthonissen (56) legden elf jaar lang hun ziel en zaligheid in de organisatie van hun feesten en blijven dat tot eind september doen. Het laatste feest wordt een receptie voor een honderdjarige. Daarna willen Waldo en Ann zich toeleggen op hun wijnhandel. Ze pendelen al veel naar Frankrijk, waar hun dochter Karolien juwelenontwerpster is en hun zoon, theatermaker Lander Severins, een hoeve tot theaterschuur verbouwt. “Maar we blijven in Zoersel wonen hoor”, zegt Waldo. “We hebben een grote tuin en huis om er wijntastings te geven.”

Sinds ze in januari bekendmaakten dat ze de Smoutmolen te koop stelden, werden Waldo en Ann via makelaar Ton Ploeg van De Boer & Partners benaderd door tal van geïnteresseerden, maar toch vooral door projectontwikkelaars. “Het charmant gebouw met rijke geschiedenis - vroeger was het een echte smoutmolen - laten platgooien was onze allerlaatste optie”, zegt Ann. Waldo knikt. “Ik heb hier al 18-jarige nog gedeejayd. De Zoerselaar heeft zo veel herinneringen aan de Smoutmolen, dat we eigenlijk liever geen appartementen zagen op deze plek. We wilden het tijd geven tot juni om te zien wat er uit de bus kwam.”

Ook de tuin is leuk, er is een wintertuin en een rustig paadje naar het nieuw buurthuis aan WZC De Buurt.  ©  kma

Dat Monnikenheide-Spectrum er nu inclusieve dagondersteuningsactiviteiten zal organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking, vindt het gezin Severins geweldig. “De voorbije jaren groeide het aantal cliënten van het dagcentrum in de Monnikendreef”, leggen Patrick Verheyen, afdelingshoofd, en Kris De Koninck, financieel directeur van Monnikenheide-Spectrum, uit. “Bovendien zijn enkele gebouwen op het domein aan renovatie of (ver)nieuwbouw toe. We hebben al eens een periode in de Kerkstraat dagbesteding georganiseerd en zo’n setting in het centrum levert een andere dynamiek op, met meer wisselwerking met de omwonenden. Zo haalden onze gasten er toen het glas op bij de mensen, wat voor veel waardering zorgde.”

Monnikenheide-Spectrum heeft een groep cliënten voor wie zo’n dagbestedingsactiviteit in het centrum een meerwaarde kan zijn, en een groep cliënten voor wie er meer opportuniteiten zijn in de bossen aan de Monnikendreef.

De Smoutmolen. De feestzaal blijft in gebruik als feestzaal tot eind september. ©  kma

Eerst zal er nog wat verbouwd moeten worden, want de feestzaal vanbinnen vormt één grote ruimte. Een winkeltje met zelfgebakken koekjes en knutselwerkjes op bepaalde uren, een inclusief koffiehuisje tijdens de marktdag? Er is nog niks beslist, maar er is in elk geval veel mogelijk qua inclusie in de Kerkstraat.

Waldo, Ann en hun kinderen Adriaan, Karolien en Lander zijn echt content. “We hadden van een projectontwikkelaar meer kunnen krijgen, maar nu vertrekken we hier straks met een warm gevoel. Onze Adriaan die sounddesigner is, speelde al eens een deejayset in Monnikenheide. Als wij vroeger koffiekoeken over hadden van ons marktontbijt brachten we die naar Monnikenheide. Dit voelt voor ons gezin als de juiste en beste beslissing.”

 ©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners