© ATV

Luchthaven van Deurne gaat dit najaar ruim vijf weken volledig dicht voor vernieuwing start- en landingsbaan

Het luchtruim boven Deurne zal van maandag 19 september tot en met dinsdag 25 oktober opvallend stil blijven. Terwijl arbeiders de volledige start- en landingsbaan renoveren, blijven alle vliegtuigen 37 dagen aan de grond.

Patrick Vincent

De laatste renovatie van de baan dateert van 1996. En normaal waren de huidige werken al in 2018 gepland, maar een aanslepende aanbestedingsprocedure en de coronapandemie gooiden roet in het eten. Dit najaar is het toch zover en gaat de luchthaven van Deurne een dikke maand op slot. De periode is niet lukraak gekozen, zegt luchthavencommandant Wim Verbist. “We wachten tot het toeristische hoogseizoen voorbij is, maar moeten er ook voor zorgen dat de werken klaar zijn voor het aan de grond begint te vriezen.” Op woensdag 26 oktober zal de luchthaven opnieuw open zijn. “En dan zitten we weer goed voor vijftien jaar.”

Luchthavencommandant Wim Verbist. “We wachten tot het toeristische hoogseizoen voorbij is.” 

Luchthavencommandant Wim Verbist. “We wachten tot het toeristische hoogseizoen voorbij is.” ©  Jan Van der Perre

“We hebben alles goed afgestemd in overleg met de piloten, de luchtvaartscholen en de zakenluchtvaartbedrijven”, vertelt Verbist. Er staat dan ook nogal wat op het programma: “We vervangen het asfalt en werken het niveauverschil tussen de baan en het gras ernaast weg, net zoals de oneffenheden in de funderingen. Daarnaast gaan we de oude verlichting vervangen door duurzamere ledlampen en pakken we de riolering en de afwatering aan. We leggen een groot spaarbekken aan voor het regenwater, dat we vertraagd zullen wegvoeren naar het Boekenbergpark.”

Vanuit Zaventem

Wie tijdens die 5,5 weken durende renovatieperiode een trip plant naar een van de toeristische oorden in Spanje of Marokko die luchtvaartmaatschappij TUI vanuit Deurne aanbiedt, hoeft niet te wanhopen. “Er is geen enkele bestemming die we exclusief vanuit Deurne bedienen”, zegt Piet Demeyere van TUI. “Onze klanten kunnen ook vanuit Zaventem vertrekken. En als we zien dat de vraag naar een bestemming door de tijdelijke sluiting van Deurne het aanbod overtreft, zullen we niet aarzelen om een bijkomende vlucht in te lassen.”

Vastgoed

Jobs in de regio