Emmy en Swa (rechts), samen met de nieuwe uitbaatster Anneke, geflankeerd door haar dochter Inneke. 

Emmy en Swa (rechts), samen met de nieuwe uitbaatster Anneke, geflankeerd door haar dochter Inneke. © Theo Derkinderen

Emmy en Swa stoppen na 34 jaar met café Sint-Margaretha: “Maar we gaan hier wel nog regelmatig een pintje komen drinken”

Wintam -

Het was vrijdag een zeer emotionele dag voor Swa Pauwels en zijn vrouw Emmy Spiessens. Na precies 34 jaar namen ze afscheid van hun ‘kindje’: café Sint-Margaretha in Wintam. “De tijd om het wat rustiger aan te doen is gekomen. Maar we hebben het al die jaren wel zeer graag gedaan. Met hart en ziel”, zegt het koppel. Het café zelf werd vrijdag al meteen uitgebaat door de opvolgers van Emmy en Swa: Anneke en Bart.

Theo Derkinderen

Emmy (66) en Swa (67) begonnen in 1988 met café Sint-Margaretha. “We namen het café over van de ouders van Emmy. Maar toen zag de zaak er ook nog helemaal anders uit. Het was toen een klein cafeetje met een witte gevel”, zegt Swa. “Toen de gemeente voor het café een plein aanlegde, hebben we het oude café afgebroken en hier een veel ruimere zaak gebouwd. Op enkele maanden tijd was die klus geklaard en zag het café eruit zoals het er vandaag nog steeds uitziet. En tijdens die bouwwerken zijn we ook nooit gesloten geweest. We hebben ons café destijds enkele maanden verhuisd naar het lokaal van de wipschieting in de Eduard De Blockstraat. Zo konden we toch openblijven.”

“Het zijn 34 zeer mooie jaren geweest”, glunderen Emmy en Swa. “We hebben hard gewerkt, maar ook enorm veel voldoening uit ons leven als cafébaas gehaald. Het is en blijft een van de mooiste jobs ter wereld. En Swa heeft zijn leven als cafébaas zelfs nog jarenlang gecombineerd met zijn job aan de haven van Antwerpen.”

Profiteren

Dat het koppel nu stopt met het café heeft onrechtstreeks ook met de coronacrisis te maken. “Door de coronacrisis waren alle horecazaken een tijdlang gesloten. En toen hebben we ook op een ander ritme geleefd. Een rustiger leven geleid en is het besef gekomen dat we vooral nu nog moeten profiteren van ons leven. We zijn allebei al halfweg de zestig. Maar pas op, we gaan ons ‘kindje’ enorm hard missen. 34 jaar veeg je niet zomaar uit. We gaan al die mooie herinneringen koesteren en nooit meer vergeten.”

Tranen

Vrijdagavond geven Emmy en Swa hun afscheidsfeestje in het café. “Dat zal een heel emotioneel moment zijn voor ons en voor alle vrienden. Alle klanten nog eens terugzien en verhalen van vroeger bovenhalen. Er zullen ook wel wat traantjes vloeien. Maar ze gaan ons hier nog heel vaak zien. We verhuizen wel, maar blijven in Wintam wonen. We zullen regelmatig nog wel een pintje komen drinken op het terras of aan de toog. Het café zal altijd in ons leven blijven.”

Schrik voor het befaamde zwarte gat heeft het koppel niet. “Swa is lid van verschillende verenigingen zoals de Landelijke Gilde en de biljartclub. En Emmy zal eindelijk de tijd hebben om zich wat meer met de kleinkinderen bezig te houden. En samen gaan we ook van onze oude dag proberen te genieten.”

Nieuwe uitbaters

Ondertussen staan ook de nieuwe uitbaters klaar. Anneke en Bart stonden vrijdag voor het eerst in het café. Emmy en Swa hebben hen al wat wegwijs gemaakt en de nieuwe cafébazen kondigden al aan dat ze niets aan het concept of interieur gaan veranderen. Ook alle verenigingen blijven op post. “Wij zijn er alvast klaar voor om het werk van Emmy en Swa verder te zetten”, glunderden de nieuwe uitbaters.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio