Wanneer het overstromingsgebied niet in werking is, kan je er via de trappen afdalen naar de stapstenen bij het wetland. 

Wanneer het overstromingsgebied niet in werking is, kan je er via de trappen afdalen naar de stapstenen bij het wetland. © Koen Fasseur

Provincie maakt beleefzone Pallieterland aantrekkelijker voor wandelaars en fietsers

Lier, Duffel -

De vallei van de Kleine Nete is populair bij fietsers en wandelaars. De provincie Antwerpen speelt daar graag op in, onder meer in de beleefzone Pallieterland tussen Lier en Duffel, en in de tuin van het Provinciaal Instituut voor Milieu-Educatie (PIME).

Chris Van Rompaey

“Voor beleefzone Pallieterland zijn we gaan samenzitten met partners die al actief zijn in het gebied. De Groendomeinen Regio Mechelen zorgen er voor bijkomende picknickfaciliteiten in de tuin van PIME. De Vlaamse Waterweg en het Agentschap voor Natuur en Bos toonden meteen interesse om het pas heringerichte overstromingsgebied Polder van Lier en de nieuwe natte natuur mee toegankelijk te maken voor het publiek”, zegt gedeputeerde Jan De Haes (N-VA).

Gedeputeerden Jan De Haes en Mireille Colson genieten in PIME van een ijsje.

Gedeputeerden Jan De Haes en Mireille Colson genieten in PIME van een ijsje. © Koen Fasseur

De provincie vertrekt zo veel mogelijk van wat er al is, ook in het PIME. “Al sinds 1993 kunnen hier tijdens de schooluren klassen terecht om in de natuur over de natuur te leren. Maar de mooie tuin is eigenlijk altijd open, voor iedereen. Dat willen we nu extra ondersteunen. De twee nieuwe beleefroutes, de picknickplekken met openbare toiletten, en het heerlijk bio-ijs tijdens het weekend maken van PIME een ideale pitstop tijdens een dagje uit in het groene Pallieterland. Van hieruit ontdek je per fiets of te voet ook gemakkelijk de overstromingsgebieden Anderstadt en Polder van Lier, waar je heerlijk kunt vogelspotten in het groen”, onderstreept gedeputeerde Mireille Colson (N-VA).

Gedeputeerden Mireille Colson en Jan De Haes bij een van de nieuwe infopanelen langs de Netedijk.

Gedeputeerden Mireille Colson en Jan De Haes bij een van de nieuwe infopanelen langs de Netedijk. © Koen Fasseur

Wie vanuit PIME langs de Netedijk richting Lier trekt, ontdekt ook heel wat infrastructuur rond waterbeheer, zoals het gerenoveerde overstromingsgebied ‘Polder van Lier’, dat deel uitmaakt van het Sigmaplan. Onderweg vinden fietsers en wandelaars nieuwe infopanelen die je uitnodigen om de technische infrastructuur en de natte natuur te ontdekken.

Bij de nieuwe sluis van de Polder van Lier heb je een prachtig zicht op de vele vogels in het nieuwe wetland. En wanneer het overstromingsgebied niet in werking is, kan je er via de trappen zelfs afdalen naar de stapstenen bij het wetland. Zo krijg je een unieke blik op de sluis en op het waterleven rondom.

Vastgoed

Jobs in de regio