De Vriendenkring van het Gemeentepersoneel maakt het Gemeentepark op waar vanaf maandag Parkhappening mag losbarsten. 

De Vriendenkring van het Gemeentepersoneel maakt het Gemeentepark op waar vanaf maandag Parkhappening mag losbarsten. © Elke lamens

Parkhappening maakt zich op voor een nieuwe zomer en de honderdste muziekavond in het Gemeentepark

Brecht -

Juli betekent in Brecht Parkhappening. Die steekt dit jaar in een nieuw jasje, met als hoogtepunt een familiefestijn op 11 juli. Niet alleen omdat het dan Vlaamse feestdag is, maar ook omdat het exact de honderdste uitgave is van het gratis parkfeest. Voor woordvoerder Dirk Francken betekent dit meteen zijn afscheid. Stoppen op een hoogtepunt, noemen ze dat.

Met een pauze in 2020 en een coronaveilige, weliswaar beperkte uitgave van Parkhappening op het Plein in 2021, neemt de Vriendenkring van het Gemeentepersoneel de draad van dit parkfeest opnieuw op in het Gemeentepark.

Daar zijn de voorbereidingen volop aan de gang. De setting dit jaar is anders, eigentijdser, met een knipoog naar de gezellige zomerbars. “Corona heeft ons de tijd en ruimte gegeven om het concept onder de loep te nemen”, stelt woordvoerder Dirk Francken.

Maandag 4 juli vindt de eerste Parkhappening plaats in een nieuw decor in het Gemeentepark.

Maandag 4 juli vindt de eerste Parkhappening plaats in een nieuw decor in het Gemeentepark. © Elke Lamens

Loungebar

“De traditionele reclameborden van lokale sponsors verdwijnen, maar worden digitaal getoond op een scherm. Dat was hoog tijd. Dat maakt wel dat we niet meer gebonden zijn aan ruimte en we het park anders kunnen inkleden.”

Daar staat nu een illusionaire circustent van tien meter hoog in openlucht. Dat concept wordt verder doorgetrokken in de plaatsing van de dranktogen, bonnetjeskraam en podium. Die staan allemaal in een cirkel opgesteld.

Heel nieuw is de loungebar. “Hier is ruimte voor een dertigtal strandstoelen, maar ook banken gemaakt van houten pallets en poefs. Hiermee spelen we in op de trend van de populaire zomerbars.” Wat wel blijft behouden, is de muziek. “Die blijft centraal staan”, verzekert Francken.

Klauteren op 56 groentebakken.

Klauteren op 56 groentebakken. © RR

100ste Parkhappening

Op de tweede maandag al, op 11 juli, is het Vlaamse feestdag, en dan zijn gezinnen ook overdag welkom in het Gemeentepark. Het programma voor jong en oud is ingevuld door de cultuurdienst.

Vanaf 14u belooft het een heus feest in het park te worden. “Kinderen kunnen zelf een zeepkist bouwen en ermee racen van een schans, vol toeters en bellen. Heel leuk om samen met het gezin en vriendjes te beleven”, licht cultuurconsulent Marie Geysen al een tip van de sluier. Klauteren op Gerard de olifant, bekend van Feeest in het park, kan zeker ook.

Gerard de Olifant was een vaste waarde op Feeest in het park.

Gerard de Olifant was een vaste waarde op Feeest in het park. © RR

Knutselen met Döner Kleibäb.

Knutselen met Döner Kleibäb. © RR

Klauteren doen de twee acrobaten van No way back op 56 blauwe groentebakken om 16u. Met kinderlijk enthousiasme bouwen ze daarmee gewaagde constructies. Serdi en zijn broer serveren Döner Kleibäb, reepjes klei waarmee kinderen mogen kliederen, al dan niet met looksaus. Alle kunstwerkjes worden gebakken en gespiest tot een heuse toren van kebabel.

In het park loop je gegarandeerd ook gemaskerde wezens van Trashbeatz tegen het lijf en voor de vrolijke noot zorgt verder de roestige radiocaravan Radio Fresnel. Tegen de avond is het tijd om opnieuw de beentjes los te gooien op de dansvloer met Level Six en SHAKE!. DJ Promil sluit deze feestdag af met een knal.

Dirk Francken trekt zich na deze editie terug uit het bestuur waar hij 24 jaar deel van uitmaakte.

Dirk Francken trekt zich na deze editie terug uit het bestuur waar hij 24 jaar deel van uitmaakte. © Elke Lamens

Succesformule

Voor Dirk Francken betekent deze Parkhappening anno 2022 ook meteen het afscheid uit het bestuur waarvan hij sinds 1989 deel uitmaakt. “Na 24 jaar is het mooi geweest en ik kan het in zeer goede handen achterlaten. Het bestuur is ook echt een vriendenkring, met een duidelijke taakverdeling die aansluit op het talent van eenieder”, duidt hij de kracht van de Parkhappening.

Het is niet dat Dirk niet meer op Parkhappening zal te spotten zijn. “Nee, ik blijf wel vrijwillig helpen op de avonden zelf. Tussen de mensen voel ik me het best. Bovendien hoor ik nog steeds doodgraag muziek.”

De mooiste herinnering heeft hij aan het optreden van Guy Swinnen: “Dat was een topavond. Een geweldig muzikant, mooi weer en veel volk in het park.” Parkhappening trekt per avond gemiddeld zo’n 2.500 bezoekers, maar op een piekmoment telde de organisatie vijfduizend man. Toen werden er 140 vaten op één avond getapt. “Maar eigenlijk is Parkhappening van dag één een succes geweest. Dat het zo mag blijven”, hoopt Francken.

(Elke Lamens)

https://parkhappening-brecht.be/

Vanaf maandag 4 juli mag het park opnieuw volstromen voor een avond vol muziek.

Vanaf maandag 4 juli mag het park opnieuw volstromen voor een avond vol muziek. © Elke Lamens

Vastgoed

Jobs in de regio