© rr

Laat de cartoons maar komen

Olen -

Sinds 1 juli kan je opnieuw deelnemen aan de jaarlijkse cartoonwedstrijd Olense Kartoenale. Voor de 34ste editie kozen de organisatoren voor het hoofdthema ‘het hiernamaals’. Het geloof of ongeloof in een leven na de dood is iets van alle tijden.

“Archeologen konden aantonen dat Neanderthalers het idee koesterden van een hiernamaals waarbij zij hun doden ritueel voorbereidden op de reis ernaartoe”, klinkt het in Olen. “De oude Egyptenaren stelden tijdens hun leven alles in het werk om de eeuwige zaligheid in Amenti te bereiken.”

“Gedurende de woelige middeleeuwen hielpen aflaten en pelgrimstochten je kansen toenemen om tussen engelen en heiligen rijstpap te smullen met gouden lepeltjes. De hemel, het paradijs, Nirwana, de ‘Eeuwige Jachtvelden’, Amenti, Walhalla, … het zijn allemaal door de mens bedachte oorden voor het mysterie dat ons te wachten staat.” De cartoonisten mogen het in beeld brengen.


 

 © rr

Het thema van Amnesty International is dit jaar ‘recht op vrije meningsuiting’. Als verdedigers van de mensenrechten is voor Amnesty International het vrije woord cruciaal. Sinds de oprichting komt deze organisatie op voor de vrijlating van alle gewetensgevangenen: mensen die alleen maar vastzitten om wat ze vinden.

De Kartoenale zag in 1989 het levenslicht toen Jos Verschueren, Frank Hoeylaerts en çois Veldeman de Olense Pot weer wat glans wilden geven. Sindsdien heeft deze wedstrijd Olen op de wereldkaart gezet. De Olense Kartoenale slaat een artistieke brug over sociale, religieuze en politieke grenzen heen. Aan de hand van humor zet ze een oude Olense traditie verder waarin leed en kilte met grappen en zelfspot worden verzacht. (mph)

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio