Stadsarchivaris Marie Juliette Marinus: “Foto’s vertellen vaak een gemeenschappelijk verhaal van evenementen of plekken, die mensen met elkaar gedeeld hebben.”  

Stadsarchivaris Marie Juliette Marinus: “Foto’s vertellen vaak een gemeenschappelijk verhaal van evenementen of plekken, die mensen met elkaar gedeeld hebben.”  © Patrick De Roo

Stadsarchief bewaart foto’s van Gazet van Antwerpen, uw krant toont vier maandagen een selectie

Antwerpen -

Gazet van Antwerpen heeft in de loop der decennia vele honderdduizenden foto’s gepubliceerd en bewaard. Die collectie wordt sinds een aantal jaar beheerd en ontsloten door het stadsarchief. Deze maand toont uw krant iedere maandag een selectie.

Patrick Van de Perre

Marie Juliette Marinus is sinds vorig jaar stadsarchivaris en is vertrouwd met de fotocollectie van Gazet van Antwerpen. “De beelden zijn een toegevoegde waarde bovenop onze eigen collectie. De foto’s van de krant geven onder andere een mooi beeld van hoe het straatbeeld in al die jaren veranderd is.”

De stadsarchivaris schat de fotocollectie van Gazet van Antwerpen op 850.000 items. “Er zijn momenteel 295.037 foto’s gedigitaliseerd en 141.380 beschreven. Dan hebben we het enkel over de foto’s die op papier zijn afgedrukt. Aan de negatieven die in de collectie zitten zijn we nog niet begonnen.”

Een beeld van de oude redactielokalen en drukkerij van Gazet van Antwerpen in de Nationalestraat. Ook van daaruit vertrokken dagelijks fotografen om beelden te maken. 

Een beeld van de oude redactielokalen en drukkerij van Gazet van Antwerpen in de Nationalestraat. Ook van daaruit vertrokken dagelijks fotografen om beelden te maken. © Stadsarchief Antwerpen/Gazet van Antwerpen

Marie Juliette Marinus rekent uit dat mensen het vorige jaar ongeveer 55.000 krantenfoto’s digitaal bekeken hebben. “Dat is een hoog cijfer. Niet in het minst omdat veel van de foto’s van de krant alleen ter plaatse in het stadsarchief bekeken kunnen worden. Mensen moeten er zich dus speciaal voor verplaatsen.”

“Gemeenschappelijk verhaal”

Sinds het stadsarchief de honderdduizenden beelden van Gazet van Antwerpen beheert, is de collectie in goede handen. “De foto’s worden in speciale ruimten met een ideale temperatuur bewaard. Dat zorgt ervoor dat de conditie van de foto’s goed blijft.”

Dat er bij de Antwerpenaar veel interesse is voor oude foto’s verrast Marie Juliette Marinus niet. “Het zijn tijdsdocumenten die niet alleen een beeld geven van het verleden. De foto’s vertellen vaak ook een gemeenschappelijk verhaal van evenementen of plekken, die mensen met elkaar gedeeld hebben. Een oude foto is meer dan louter nostalgie.”

https://felixarchief.antwerpen.be

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio