Intussen ex-cafébaas Gert De Bie tijdens zijn laatste avond in Staminee De Living. Voortaan gaat hij zich focussen op boekhandel Het Voorwoord en de Hnita Jazz Club. 

Intussen ex-cafébaas Gert De Bie tijdens zijn laatste avond in Staminee De Living. Voortaan gaat hij zich focussen op boekhandel Het Voorwoord en de Hnita Jazz Club. © Joren De Weerdt

Ontroerde Gert De Bie draagt fakkel van Staminee De Living over: “De mensen en ontmoetingen blijven me voor altijd bij”

Heist-op-den-Berg -

Heistenaar Gert De Bie van Staminee De Living is voortaan cafébaas af. Klanten van kortbij en veraf, kennissen, vrienden en zelfs oud-tappers zwaaiden hem donderdagavond uit met een ‘plaatje en een praatje’ in de zaak. “Een heel bijzonder en toch wel licht emotioneel moment”, zegt De Bie, die zich voortaan blijft focussen op zijn boekenzaak Het Voorwoord, de Hnita Jazz Club en zijn gezin.

Kristof Van Rompaey

Met het afscheid van Gert De Bie komt er zeker geen einde aan Staminee De Living. De zaak is voortaan in handen van Roel Dom, die dertien jaar geleden samen met De Bie aan de wieg van het café stond. Zo’n drie jaar geleden maakte hij een overstap naar café ’t Hoekske. Nu keert hij dus weer terug. “Ik ben ervan overtuigd dat het café in goede handen is”, vat De Bie samen. “Vanzelfsprekend hoop ik op een mooie toekomst voor mijn team en de zaak.”

Voor De Bie blijft het sowieso wel een afscheid met een dubbel gevoel. “Je laat toch iets achter dat in feite een soort van kind is”, zegt hij. “Het was dus een beslissing met een klein hartje, maar je kunt niet alles tegelijk én goed doen.” De Bie blijft zijn boekhandel Het Voorwoord runnen en is ook al van in het begin een van de drijvende krachten achter de opwaardering van de Hnita Jazz Club.

Naast de deur

De club heropent op 24 september in de tegen dan gerestaureerde Hnita hoeve. De Bie gaat er zich dan als programmator focussen op het alternatieve aanbod. “Hnita is een project dat zo’n brede steun heeft gekregen, dat het nu ook een evenwaardig engagement verdient”, vindt hij. “Het zou jammer zijn als ik er door andere activiteiten niet ten volle zou zijn.”

Werd het een feestje donderdagavond? “Het was eerder een afscheidsmoment waarbij ik de kans kreeg om heel wat mensen nog eens te zien die de voorbije jaren een band hadden met het café. Daar waren mensen van veraf bij en zelfs oud-tappers. Het was iets bijzonder en tegelijk licht emotioneel. Natuurlijk blijf ik naast de deur aan de slag in Het Voorwoord en blijf ik het café een warm hart toedragen. Ik laat de plek wel achter, maar de mensen en ontmoetingen blijven me voor altijd bij.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio