Vanaf 5 juli betaal je om je fiets te stallen aan het station.

Vanaf 5 juli betaal je om je fiets te stallen aan het station.© mgk

Je fiets bewaakt stallen kost geld vanaf 5 juli, maar gratis en zonder toezicht kan ook nog altijd

Kapellen -

Om je fiets veilig en bewaakt te stallen aan het station van Kapellen moet je vanaf 5 juli betalen. In deze betalende sector is er plaats voor 120 fietsen. Er komen wel nog een 200-tal niet bewaakte fietsplaatsen bij in het najaar.

Vooruit-gemeenteraadslid Tom Namurois spreekt van een ronduit asociale maatregel: “We ijveren al langer voor een veiligere fietsstalling, aangezien de stationsomgeving een ware supermarkt is voor fietsendieven. Destijds voerden we actie voor meer camerabewaking bij de fietsstalling, maar die camera is ondertussen verdwenen. En nu moet je dus betalen om je fiets veilig te stallen. Alleen diegenen die het zich kunnen veroorloven, kunnen dus voor deze formule kiezen.”

Carl Lamote (Vooruit): “Dit staat haaks op wat we nastreven qua duurzame mobiliteit. Je moedigt mensen aan om met de fiets te komen, maar biedt dan een fietsbewaking aan tegen betaling, naast een onbewaakte stalling zonder enig cameratoezicht. Dat is een visie op twee snelheden.”

Burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld) nuanceert: “Vanaf dinsdag moet je inderdaad betalen wanneer je je fiets achterlaat in de bewaakte sector. Die telt 120 plaatsen, waarvan zestien voorbehouden voor bakfietsen en grotere modellen. Er is al langer vraag naar een bewaakte en betalende fietsopvang. De keuze om daar al dan niet gebruik van te maken ligt bij de fietsgebruiker. Er zijn aan de Koolkaai nog 448 andere fietsplaatsen. Op de plek waar vroeger een frituur stond, komen er in het najaar twee extra fietsunits bij met een capaciteit van om en bij de 200 plaatsen. Reken daarbij ook de 84 fietsplaatsen in de Rubenslei en het wordt meteen duidelijk dat aan het station ruimte is voor veel fietsen.”

Er zijn aparte prijzen voor fietsers met en zonder treinabonnement. In het eerste geval betaal je voor een jaar 75 euro, in het andere geval kost dat 125 euro. Er zijn ook abonnementen per maand of trimester. Naast Kapellen is er ook in Brecht (station Noorderkempen) een betalende fietsparking. Aan de stations van Heide, Kalmthout en Essen is dat niet het geval.

Erik Vandewalle

Vastgoed

Jobs in de regio