Vorig jaar werden liefst 3.000 bomen opgehaald door zowel particulieren als bedrijven en gemeenten. 

Vorig jaar werden liefst 3.000 bomen opgehaald door zowel particulieren als bedrijven en gemeenten. © koen fasseur

Denk aan het klimaat en plant een boom in je tuin: Igean en regionaal landschap lanceren 1000 bomen-actie

Essen -

Intercommunale Igean en Regionaal Landschap de Voorkempen lanceren opnieuw de groepsaankoop 1000 Bomen in onze regio. Ze hopen het succes van drieduizend bomen in 2020 minstens te evenaren. De actie loopt tot 30 september. Op 26 november kunnen de bomen afgehaald worden in Essen en Schilde.

De 1000 bomen-actie komt er in het kader van de klimaatverandering en achteruitgang van de biodiversiteit. “Negen procent van de ruimte in Vlaanderen bestaat uit tuinen. Die hebben een enorm potentieel, want klein of groot, ze maken een verschil voor natuur en klimaat”, klinkt het bij Igean.

“Daarom organiseren we een groepsaankoop inheemse solitaire bomen en hoogstamfruitbomen. Wij zorgen voor streekeigen plantgoed van lokale kwekers van de hoogste kwaliteit tegen de beste prijs.”

De inheemse bomen en fruitbomen zijn voordeliger dankzij groepsaankoop.

De inheemse bomen en fruitbomen zijn voordeliger dankzij groepsaankoop. © koen fasseur

Tot 30 september koop je verschillende oude fruitrassen van appel, peer, pruim, kers en kriek, allemaal voor 33 euro per stuk. De inheemse solitaire bomen zijn dit jaar zomereik, zwarte els, lijsterbes, haagbeuk, zoete kers en okkernoot. Prijzen variëren tussen 27 en 41 euro per stuk. Dat kan dankzij een samenaankoop van Regionaal Landschap de Voorkempen in samenwerking met IGEAN.

Ines Van Limbergen van Regionaal Landschap de Voorkempen: “Vorig jaar plantte onze vereniging 7.119 bomen en herstelden we tien hoogstamboomgaarden. Met deze actie willen we dat ook het grote publiek ons beter leert kennen als expert en partner voor landschapszorg. Advies over bomen en nazorg van geplante bomen maakt daar deel van uit.”

De actie zet boomkwekers in de kijker en moet de streekidentiteit versterken. Opzet is ook om tuineigenaren te sensibiliseren rond klimaat en biodiversiteit. Elke tuin in Vlaanderen kan mee het verschil maken.

 (ella)

www.rldv.be/projecten/1000-bomen

Vastgoed

Jobs in de regio