In één maand tijd is het gemiddelde aantal besmettingen per dag in de Kempen vervijfvoudigd. © ho

Aantal coronabesmettingen verdubbelt in één week tijd

Kempen -

Ook in de Kempen wint het coronavirus opnieuw stevig aan verspreidingssnelheid. In één week tijd is het gemiddelde aantal besmettingen nagenoeg verdubbeld van 127 naar 245 per dag. En dat is niet langer alleen rond Graspop.

Hans Otten

In het begin van deze week was er een opmerkelijke stijging van het aantal besmettingen vast te stellen in de ruime regio rond Dessel, waar net het festival Graspop Metal Meeting was afgesloten. Het raakte kort nadien bekend dat nogal wat bezoekers een besmetting hadden opgelopen. Maar intussen zien ook tal van andere gemeentes in ons arrondissement het virus enkele versnellingen hoger schakelen. Daarmee volgen ze de algemene trend in ons land. Een kanttekening daarbij is dat dit wellicht een grove onderschatting van de ware coronacijfers is, omdat heel veel mensen zich niet langer ‘officieel’ laten testen.

Veel gemeentes zagen het aantal besmettingen in één week tijd verdubbelen: Arendonk, Balen, Grobbendonk, Herselt, Hoogstraten, Kasterlee, Mol en Vosselaar. Andere gemeentes gaan zelfs richting een verdriedubbeling: Baarle-Hertog, Beerse, Geel, Herenthout, Hulshout en Rijkevorsel. Ook de forse aangroei in Turnhout springt in het oog: kwamen er daar twee weken geleden nog 66 besmettingen bij, dan zijn er dat in de voorbije zeven dagen ineens 161. Vorselaar is de enige gemeente waar zich een daling voordoet: van 25 besmettingen twee weken geleden naar twintig in de voorbije week.

In vergelijking met de rest van de provincie valt het met de besmettingsgraad van de lokale bevolking (het incidentiecijfer) in de Kempense gemeentes nog goed mee. Beerse leidt de provinciale lijst, met enkel Dessel (plaats 8) en Vosselaar (plaats 10) in de top 10. Die lijst bekijkt de besmettingen over twee weken, terwijl er dus in Vorselaar nu juist een daling is en het Graspopeffect in Dessel alweer uitgewerkt lijkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners