Schepen Bert Wollants (Lier), burgemeester Sofie Joosen (Duffel) en burgemeester Rik Verwaest (Lier) rijden vlotjes over het nieuwe fietspad naar Duffel. 

Schepen Bert Wollants (Lier), burgemeester Sofie Joosen (Duffel) en burgemeester Rik Verwaest (Lier) rijden vlotjes over het nieuwe fietspad naar Duffel. © Chris Van Rompaey

Fietsers rijden comfortabel tussen Lier en Duffel

Lier, Duffel -

Het nieuwe tweerichtingsfietspad langs de Mechelsesteenweg tussen Lier en Duffel is helemaal klaar. Dat betekent ook goed nieuws voor de vele automobilisten, want de drukke steenweg is opnieuw open in beide richtingen.

Chris Van Rompaey

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) startte de werkzaamheden drie maanden geleden. Het gaat om een afstand van bijna vier kilometer vanaf de grens met Duffel tot en met het kruispunt met de Rode Kruislaan in Lier. Dag op dag drie maanden later ligt er een nieuw dubbelrichtingsfietspad. Het is 2,50 meter breed en gescheiden van de rijweg door een weliswaar smalle groenberm.

Ook de bushaltes op de Mechelsesteenweg ondergingen een grondige opknapbeurt. De bus blijft halt houden op de rijweg. Elke bushalte heeft nu een verhoogd perron. Hierdoor kunnen reizigers in alle comfort in- en uitstappen en zijn de bushaltes beter bereikbaar voor rolstoelgebruikers. Voor blinden en slechtzienden zijn er de nodige blindengeleidetegels aangelegd.

Verademing

“Dit nieuwe fietspad zorgt ervoor dat je veel comfortabeler van Lier naar Duffel kan fietsen en terug. Het oude fietspad lag er al decennia. Ik denk dat het een verademing is voor de fietsers. Deze werken waren dus nodig, ook al ligt er parallel met de Mechelsesteenweg het jaagpad naast het Netekanaal. Maar dat wordt vooral recreatief gebruikt en het is bovendien ’s avonds niet verlicht. Wanneer het donker is, vormt de Mechelsesteenweg alleszins een veiliger alternatief”, zegt de Lierse schepen van Openbare Ruimte Bert Wollants (N-VA).

Het verbreden van het fietspad zorgde er wel voor dat over de hele lengte de parkeerstrook moest verdwijnen. “Dat was voor ons geen bezwaar, want ze werd zeer weinig gebruikt. Sommige automobilisten gebruikten ze bovendien oneigenlijk: ze reden aan een hoge snelheid over die parkeerstrook om naar links afdraaiende auto’s in te halen. Dat maakte het zeer gevaarlijk voor fietsers”, benadrukt Bert Wollants. (cvr)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio