Mechelen bakent parkeerplaatsen af, speciaal voor steps. 

Mechelen bakent parkeerplaatsen af, speciaal voor steps. ©  Dirk Vertommen

Mechelen sensibiliseert gebruikers rond nieuwe wegcode elektrische steps: “Bewustmaken van rijgedrag en zo incidenten voorkomen”

Mechelen -

Het gebruik van de elektrische step is aan een forse opmars bezig. Voortaan geldt daar een nieuwe wegcode voor en die past Mechelen toe. “In eerste instantie willen we sensibiliseren, om bestuurders bewust te maken van hun rijgedrag en zo incidenten voorkomen”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

Sven Van Haezendonck

“We zien meer en meer e-steps. Vandaag rijden er in Mechelen tweehonderd deelsteps van Hoppy rond waar 8.877 mensen van gebruikmaken. Het is een laagdrempelige, snelle en leuke manier om je te verplaatsen, maar er zijn ook uitdagingen en risico’s aan verbonden”, vertelt Vanmarcke.

Steeds vaker kopen mensen ook hun eigen step aan. In een recent verleden heeft de stad al ingezet op sensibiliseringsacties rond hoffelijkheid in het verkeer. “Met onze aanbieder Hoppy zijn we alvast in gesprek gegaan om een aantal van de regels beter te communiceren naar de gebruikers. Zo komt er een ingebouwde reactietest om dronken rijdgedrag tegen te gaan, maar we bakenen ook parkeerzones af en bij registratie wordt de leeftijd van gebruikers gecontroleerd”, vertelt Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Preventie.

Gemeenschapswachten en BOA’s

De gemeenschapswachten en de buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) zetten met hun schouders onder de sensibiliseringscampagne van de stad. Zij spreken gebruikers aan wanneer ze de regels niet naleven. Voortaan mogen jongeren vanaf 16 jaar maximum 25 kilometer per uur rijden met een elektrische step. De regel voorkomt dat kinderen of tieners zich aan deze hoge snelheid tussen gemotoriseerd verkeer rijden. Gebruikers worden ongeacht hun snelheid gelijkgesteld aan fietsers. Het is ook expliciet verboden om passagiers te vervoeren.

“We willen dat het succes van de deelstep voor iedereen een positief verhaal is”, zegt de stad.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio