Na de afbraak van de oude jongensschool verscheen er een groot dorpsplein in Wechelderzande. 

Na de afbraak van de oude jongensschool verscheen er een groot dorpsplein in Wechelderzande. © Gemeente Lille

Vernieuwde dorpskern staat in de kijker: “Dorpsplein kan dienen voor kermissen en festiviteiten”

Wechelderzande -

De gemeente Lille heeft de voorbije jaren de dorpskernvernieuwing van Wechelderzande, het zogenaamde Wensbeeld Wechelderzande, gerealiseerd. Nu de grootste werkzaamheden achter de rug zijn, nodigt het gemeentebestuur op zondag 3 juli alle inwoners uit om de nieuwe dorpskern te komen ontdekken.

Bart Van den Langenbergh

De plannen voor het Wensbeeld Wechelderzande kregen al in de vorige legislatuur vorm. De inwoners dachten vanaf 2015 al mee over de toekomst van de mobiliteit in Wechelderzande, de groenstructuren in het centrum en de historisch waardevolle gebouwen zoals het Hof d’Intere. Dat resulteerde in een gedragen plan voor de heraanleg van het centrum van de Lilse deelgemeente. De omgeving van het Hof d’Intere, het kroonjuweel van Wechelderzande, werd onder handen genomen zodat het kasteel beter zichtbaar werd. Er kwamen ook nieuwe toegangen voor fietsers en voetgangers. De gemeente legde een parkeergaard voor 48 wagens aan en de voormalige parking wordt een groenzone.

Ook de Heymansstraat in Wechelderzande is helemaal vernieuwd. 

Ook de Heymansstraat in Wechelderzande is helemaal vernieuwd. © Gemeente Lille

“Het dorpshart kreeg vorm door de zone rond de kerk verder te vergroenen tot een waardige dorpstuin. Deze tuin is in verbinding gebracht met de parking rondom Hof d’Intere en de pastorijtuin. Trage wegen verbinden alle gebieden”, zegt burgemeester van Lille Marleen Peeters (N-VA). “Het dorpsplein zelf kan in de toekomst worden ingezet voor de kermissen, markten en dorpsfestiviteiten.” De oude jongensschool ging tegen de grond en ook de omgeving van Den Hert kreeg een facelift.

De gemeente nodigt iedereen op zondag 3 juli tussen 13.30u en 16.30u uit om het vernieuwde dorp te verkennen. In de Heymansstraat staan er volksspelen en gekke fietsen en op het dorpsplein is er een springkasteel opgesteld. Aan Den Hert plaatst de gemeente een speleobox. Café Den Toerist en ThuisBrouwerij FloRik zetten hun terrassen uit.

De omgeving van Den Hert in Wechelderzande steekt ook in het nieuw. 

De omgeving van Den Hert in Wechelderzande steekt ook in het nieuw. © Gemeente Lille

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio