© rtv

Onderzoek naar ‘needle spiking’ bij KV Mechelen: “Voorlopig geen elementen die op een prikincident wijzen”

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat er zich tijdens de voetbalwedstrijd KV Mechelen-Racing Genk een prikincident heeft voorgedaan. Tijdens de wedstrijd werden veertien mensen onwel en spraken verschillende mensen over een prik die ze hadden gevoeld. Sommigen zagen ook een rood vlekje op hun huid. “Deskundigen hebben voorlopig evenwel geen prikletsels of tekenen van vergiftiging kunnen vaststellen”, zegt het Antwerpse parket.

tdk

LEES OOK. Parket stelt onderzoeksrechter aan om zaak rond ‘needle spiking’ bij KV Mechelen te leiden

De voetbalwedstrijd vond op 21 mei plaats. Tijdens de wedstrijd voelden verschillende mensen zich plots onwel. Getuigen zagen hoe er op enkele minuten tijd verschillende jonge mensen flauw vielen of zich minstens slecht begonnen te voelen. Een van de slachtoffers vertelde daags na het voorval in deze krant wat ze had meegemaakt.

“Plots werd het zwart voor mijn ogen. Ik voelde me draaierig en het leek alsof ik moest overgeven. Ik moest op een brancard gaan liggen, met de benen omhoog. Na een half uurtje voelde ik me al wat beter, maar toen kreeg ik de vraag of ik niet gestoken was”, zei het meisje. “Ik ontdekte een grote, rode vlek op mijn been. In het midden zat een rood stipje.”

Het meisje kon zich evenwel niet herinneren of ze een prik had gevoeld of dat er een verdacht individu bij haar was gepasseerd. Andere slachtoffers spraken wel over een prik of kramp die ze hadden gevoeld.

Veertien mensen waren onwel geworden. Acht onder hen werden naar het ziekenhuis overgebracht, de anderen kregen verzorging in een EHBO-post in het stadion. Omdat verschillende mensen spraken van een prik die ze hadden gevoeld, werd al gauw rekening gehouden met een geval van needle spiking: het vliegensvlug toedienen van een bepaalde stof met een injectienaald.

Een fenomeen dat de voorbije jaren ook al opdook op festivals en fuiven in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, vaak met de intentie om het slachtoffer te verdoven en eventueel te misbruiken.

Insectenbeet

Politie en parket namen de zaak meteen zeer ernstig en er werd zelfs een onderzoeksrechter op de zaak gezet. “Er zijn uitvoerige medische onderzoeken uitgevoerd op de slachtoffers, en de politie analyseerde de beelden van de bewakingscamera’s in het stadion zeer grondig. De deskundigen konden evenwel geen prikletsels of tekenen van vergiftiging vaststellen. Bij sommige mensen zijn wel priksporen teruggevonden, maar de oorzaak daarvan konden ook een andere oorzaak hebben zoals een beet van een insect. Op dit moment zijn er nog geen objectieve elementen aangetroffen die kunnen wijzen op het prikken met een spuit of het toedienen van stoffen”, laat het parket van Antwerpen weten.

Het onderzoek is wel nog niet afgesloten. “Dat wordt de komende weken verdergezet met onder meer een doorgedreven toxicologisch onderzoek. De resultaten daarvan verwachten we in de loop van de maand juli.”

LEES OOK. Needle spiking een urban legend? “Prik of paniek, de klachten zijn sowieso echt”

Vastgoed

Jobs in de regio