Nog even op de foto met de afscheidnemende juffen Nicole, Mai, Agnes en Leen. 

Nog even op de foto met de afscheidnemende juffen Nicole, Mai, Agnes en Leen. © Neel Vermeiren

Vier juffen van ’t Blokje: samen zaten ze in dezelfde kleuterklas, samen gingen ze nu op pensioen in dezelfde school

Wuustwezel -

De juffen Nicole Dufraing, Leen Kenis, Agnes Michielsen en Mai Van Dijck verlaten samen gemeenteschool ’t Blokje. Ze gaan op pensioen. Wat uniek is dat ze bijna helemaal dezelfde schoolloopbaan hebben. Samen zaten ze in dezelfde kleuterklas.

De vier leerkrachten zijn nu 61 jaar. In 1964 zaten Nicole, Leen, Agnes en Mai al in dezelfde kleuterklas in de Stoffezandstraat bij zuster Theresia. “Die had een leestelevisie waarmee ze ons de letters leerde lezen. Dat maakte toen een grote indruk.” Ook tijdens de hele lagere school zaten ze in dezelfde klas, het eerste en tweede leerjaar in de Stoffezandstraat, van het derde tot het zesde leerjaar in de Kapelstraat. In het middelbaar scheidden hun wegen maar drie van vier volgden dan weer samen de lerarenopleiding in Vorselaar. Alleen Leen Kenis deed dat in Berlaar. Toen ze hun diploma hadden kwamen Nicole, Leen en Mai in de vrije school Baloen terecht. Agnes Michielsen gaf van 1981 tot 1998 les in gemeenteschool De Wissel. Daarna trok naar ’t Blokje in Loenhout. In 2011, toen ze alle vier 50 jaar werden, fusioneerden Baloen en ’t Blokje. De vier meisjes uit de kleuterschool werden zo samen leerkracht van gemeenteschool ’t Blokje. Daar maakten ze het bouwen van een gloednieuwe campus mee.

Zorgjuf

Mai Van Dijck gaf les in alle leerjaren, maar wel 30 jaar in het tweede leerjaar. “Ik was ook zorgjuf”, vertelt ze. “Dat deed ik ook erg graag want je kan de leerlingen datgene meegeven waarvoor de klastitularis niet altijd tijd heeft.” Nicole Dufraing ging alle dagen graag naar school. “Mijn hobby onderwijs was mijn beroep. Ik heb het met veel liefde gedaan en er was geen dag dat ik tegen mijn goesting ’s morgens naar school ging. Als je dat kan zeggen, ben je een gelukkig mens. De grootste verandering was voor mij van het krijtbord naar het smartbord overstappen.” Agnes Michielsen gaf ook heel graag les in De Wissel. “De grootste verandering? Wel, in De Wissel waren Hild Martens en ik de enige vrouwelijke leerkrachten. Al de anderen waren mannen. Nu moet je mannelijke leerkrachten in het basisonderwijs met een vergrootglas gaan zoeken. Wat ik het liefste deed was musicals schrijven voor de school- of grootoudersfeesten.” Leen Kenis is de enige juf die in de kleuterschool stond. Zij is de juf met de gitaar. “Als ik gitaar speelde, zagen de kindjes dat als een grote beloning. En als ze goed hun best deden, wachtte vrijdagnamiddag de beloning. Dan mochten ze op blote voeten rondlopen, kregen ze een ontspanningsmassage en zongen ze begeleid op de gitaar.” De juffen zullen wel weten wat te doen. Ze hebben kinderen en kleinkinderen en ook zorgbehoevende ouders. Maar hun schoolloopbaan, daar blikken ze met grote tevredenheid op terug.  (vw)

Juf Mai zet haar handtekening op de T-shirt van een zesdejaars

Juf Mai zet haar handtekening op de T-shirt van een zesdejaars © Neel Vermeiren

Ook de zesdejaars namen afscheid van de school. Maar niet vooraleer juf Agnes hun T-shirt tekende.

Ook de zesdejaars namen afscheid van de school. Maar niet vooraleer juf Agnes hun T-shirt tekende. © Neel Vermeiren

Vastgoed

Jobs in de regio