Bastien verwelkomt iedereen in zijn atelier. 

Bastien verwelkomt iedereen in zijn atelier. © Filip Spoelders

Kunstenaar Bastien toont hoe inclusie kan zijn: “Toch wordt het me niet makkelijk gemaakt”

Hove, Mortsel -

Fotograaf, grafisch vormgever, art director en illustrator, Bastien Burm uit Hove is het allemaal. Zijn beperking heeft hem niet tegengehouden om zijn droom op een straffe manier te realiseren.

Filip Spoelders

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Filip Spoelders (40)

Werkt sinds 2017 voor GVA 

filip.spoelders@skynet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws uit Hove? Volg onze Facebookpagina Gazet van Hove

Bastien werd met een zware fysieke beperking geboren. Op het moment dat ik hem voor het eerst sprak, had hij net zijn eigen fotoatelier geopend: BAS Art Studio bij kunstfabriek Kaleidoscoop in Mortsel.

Het was het resultaat van stevig studeren aan de kunstacademie van Kontich en de genen van zijn grootouders. “Ik heb dat creatieve van hen geërfd ondanks dat ik ze nooit gekend heb. Mijn grootvader was cineast en mijn grootmoeder was conservator van het Museum voor Schone Kunsten in Brussel.” De werken van Bastien krijgen wel wat aanzien want een foto van het Antwerpse Vlinderpaleis die hij maakte, hangt ook in dat gerechtsgebouw.

Volgens de Hovenaar is er nog veel werk om onze maatschappij meer inclusief te maken. “Ik mag me van de overheid geen professioneel fotograaf noemen omdat ik een beperking heb. Toch heb ik alle opleidingen gevolgd. Ik wil meer van mijn werken aan de buitenwereld tonen maar het wordt me moeilijk gemaakt.”

Op de koffie

Voor die inclusie zal Bastien zelf blijven zorgen. “Mijn atelier staat voor iedereen open voor een koffie en om een babbeltje te doen. Andere kunstenaars zijn hier ook welkom om samen aan projecten te werken. Wie op bezoek komt, mag me altijd vragen om een portret, logo’s of geboorte- en wenskaartjes te maken.”

Het geeft aan dat Bastien niet stil zit om zijn droom om creatief aan het werk te zijn, blijft onderhouden. Sinds zijn aanwezigheid in Kaleidoscoop is hij er met zijn rolstoel bijvoorbeeld op uit getrokken om sprekende beelden te maken van Sfinks Mundial afgelopen voorjaar. Ook mocht hij de kunstfabriek aan de Molenstraat in Mortsel in beeld brengen. Twee van zijn foto’s staan sinds kort in de brochure van het volgende cultuurseizoen bij Kaleidoscoop.

Zo mag Bastien veel bezoekers verwachten in zijn atelier om creatieve projecten te laten ontstaan waar we nog van zullen horen.

Vastgoed

Jobs in de regio