Hadden de paters redemptoristen tijdens de Koude Oorlog een wapendepot voor de geheime operatie Gladio, vlakbij dit zwembad? De paters ontkenden in alle talen, een Nederlandse journalist was er heilig van overtuigd.  

Hadden de paters redemptoristen tijdens de Koude Oorlog een wapendepot voor de geheime operatie Gladio, vlakbij dit zwembad? De paters ontkenden in alle talen, een Nederlandse journalist was er heilig van overtuigd.  © Elke Lamens

Wat schuilde daar onder het zand bij de paters redemptoristen in Rouwmoer?

We schrijven 8 september 1994. In Gazet van Antwerpen verschijnt een bizar bericht over een lid van een ultrageheime organisatie, Gladio. Die zou ook in Essen actief zijn. Onder een berg zand, in de tuin van de paters redemptoristen in Rouwmoer zou een Gladio-wapendepot liggen. Andere binnen- en buitenlandse media springen erop en het nieuws haalt zelfs de Tweede Kamer in Den Haag. De hele theorie blijkt niet te kloppen en moet achteraf worden rechtgezet.

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

Elke Lamens (52)

Werkt sinds 2009 voor GVA 

elke@elkelamens.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws uit Esssen? Volg onze Facebookpagina Gazet van Essen

Gladio is de naam van een geheim netwerk dat in 1952 startte in Italië, gesponsord door de CIA en de NAVO. Doel was om bij een communistische machtsovername in Italië, of een Russische inval in andere landen, het verzet te organiseren. Toen het bestaan ervan uitlekte, bevestigden de Belgische, Duitse, Franse en Griekse overheden dat ze hebben deelgenomen aan dit NAVO-stay-behindnetwerk.

In 2007 nog wordt in het Nederlandse SBS6-programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever gesuggereerd dat Gladio in Nederland nog steeds actief is en dat de wapens naar de onderwereld zijn versast.

De paters redemptoristen waren not amused dat ze werden gelinkt aan de operatie Gladio.

De paters redemptoristen waren not amused dat ze werden gelinkt aan de operatie Gladio. © Elke Lamens

Hier wordt dan weer gespeculeerd dat het Belgische Gladio-netwerk gelinkt was met de Bende van Nijvel, en de CCC (Cellules Communistes Combattantes), verantwoordelijk voor heel wat dodelijke aanslagen, onder meer op een Kalmthouts echtpaar in 1987.

Wanneer het bericht van het wapendepot en dat Gladio nog actief was in België, de krant haalt, zijn de paters redemptoristen in alle staten. De berg zand was niets minder dan een speelheuvel voor de leerlingen van het aanpalende College. Die was ontstaan na het weggraven van het zwembad op het terrein, nu een sporthal, en was versterkt met betonblokken.

Waar nu de sporthal staat, was vroeger een zwembad. Bij het weggraven van de zwemkom, ontstond een grote hoop zand die de paters als speelheuvel voor de leerlingen bewaarden.

Waar nu de sporthal staat, was vroeger een zwembad. Bij het weggraven van de zwemkom, ontstond een grote hoop zand die de paters als speelheuvel voor de leerlingen bewaarden. © Elke Lamens

De zwemkom van het College Essen bij de paters redemptoristen.

De zwemkom van het College Essen bij de paters redemptoristen. © Essen in beeld

De Nederlandse journalist Joop Hoek van het toenmalige Brabants Nieuwsblad ziet daarin echter het bewijs dat de berg een bunker camoufleert die fungeert als wapendepot voor Gladio. “Want kloosters zijn vaak als depot gebruikt.” Dat zegt ook een voormalig spion van de Belgische inlichtingendienst, André Moyen.

Gazet Van Antwerpen neemt op 12 september het artikel over zonder de toenmalige lokale correspondent voor Essen erbij te betrekken. De man werkt nota bene op het secretariaat van het College.

Toenmalig correspondent Luc Kerstens werkte op het secretariaat van het College toen de mythe over het wapendepot de krant haalde.

Toenmalig correspondent Luc Kerstens werkte op het secretariaat van het College toen de mythe over het wapendepot de krant haalde. © Elke Lamens

Intussen haalt het ‘nieuws’ ook de andere Vlaamse kranten, Jan Becaus van de toen nog BRTN-nieuwsdienst hangt aan de lijn. In Nederland bereikt het nieuws de Tweede Kamer. Daar eist de Nederlandse Socialistische Partij dat de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken binnen de drie weken opheldering geven over krantenberichten dat Gladio nog steeds actief is, en of er in België en Nederland nog zo’n twintig geheime wapenopslagplaatsen van Gladio bestaan.

De paters sommeren Gazet Van Antwerpen om een rechtzetting. Ze ontkennen het bestaan van een ondergrondse schuilplaats, ijskelder of bunker. Ze trekken zelfs het bestaan van de spion André Moyen in twijfel. Het duurt tot 25 november vooraleer de krant bloklettert: ‘Geen wapendepot in klooster van Essen’.

Op 25 november 1994 plaatst Gazet Van Antwerpen een rechtzetting.

Op 25 november 1994 plaatst Gazet Van Antwerpen een rechtzetting. © RR

De paters redemptoristen schrijven daarop: ‘We nodigen de reporters uit om met spade en schop zichzelf te komen overtuigen. Alleszins wordt door de onjuiste informatie, gepuurd uit cafépraat, de goede reputatie van onze congregatie en het college van Essen ernstig geschaad. Een nieuwe mythe is geboren en die zal ons wel blijven achtervolgen.’

Of hoe een zandberg bij de Essense paters ontaardt in een internationale mediahype en zelfs Nederlandse politici doet blozen. Het hele uitgebreide verhaal is te lezen in het jaarboek ‘De Spycker’ van de Koninklijke Heemkundige Kring Essen.

Er is nooit een ijskelder of bunker geweest op het terrein van de paters redemptoristen in Rouwmoer.

Er is nooit een ijskelder of bunker geweest op het terrein van de paters redemptoristen in Rouwmoer. © Elke Lamens

Vastgoed

Jobs in de regio