Een huiszwaluw komt piepen uit zijn kunstnest. 

Een huiszwaluw komt piepen uit zijn kunstnest. © rr

Huiszwaluwen broeden vlotjes en halen records, kerkuil en torenvalk beleven moeilijk jaar

Rupelstreek -

Bij de eerste, jaarlijkse tellingen van het aantal bewoonde nesten in de Rupelstreek, hebben de huizwaluwen verbluffende resultaten laten noteren. Bij de kerkuil en torenvalk blijkt het aantal broedgevallen aan de lage kant. De reden: té weinig muizen.

Bart Roggeman

De voorbije weken gingen vrijwilligers van Natuurpunt op pad voor de jaarlijkse tellingen. “In de centrumstraten van Boom, in de Herbekestraat in Hemiksem en aan de gebouwen van de oude Electrabelcentrale in Schelle werden de resultaten van de vorige jaren letterlijk verpulverd”, vertelt Erik De Keersmaecker van Natuurpunt.

“In de straten van Boom werden 35 bewoonde nesten geteld, tegenover 16 nesten vorig jaar. Om dergelijke cijfers te halen, moeten we al twintig jaar teruggaan in de tijd. De Groene Hofstraat en in mindere mate de Leopoldstraat vormen nu de kern van de kolonie. Daarnaast telden we aan de gebouwen van de PTS dit jaar 34 bewoonde nesten, ook al een absoluut record. Het is hoogste aantal ooit geteld sinds de start van de tellingen in 1994. Alleen in Rumst telden we, tegen de trend in, minder bewoonde nesten dan vorige jaren.”

“Voorlopig hebben we er echt geen idee van waar deze explosie vandaan komt. We kijken dan ook naar de resultaten van andere zwaluwtellers in de Lage Landen.”

Té weinig muizen

Een controleronde van de kerkuilnestkasten daarentegen lijkt de stelling van Vogelonderzoek Nederland te bevestigen dat 2022 voor sommige inlandse uilensoorten een moeilijk jaar wordt. In de 31 nestkasten in de Rupelstreek en Klein-Brabant werd in 24 bewoning vastgesteld, maar is slechts in zeven nesten sprake van een geslaagd broedgeval. De reden is een ‘daljaar’ bij de favoriete prooien van de kerkuil en dat zijn muizen. Kerkuilen zijn specialisten muizenjagers en minder goed in staat om op andere prooien over te schakelen.

Een vrijwilliger van Natuurpunt controleert de nestkast van een kerkuil.

Een vrijwilliger van Natuurpunt controleert de nestkast van een kerkuil. © rr

Dat is ook het geval bij de torenvalken. Er werden slechts zes bewoonde nestkasten aangetroffen, met slechts één broedgeval.

“Een aangename verrassing was wel de vaststelling van een broedgeval tegen de schouw van Wienerberger in Rumst. Torenvalken bouwen geen eigen nest. Op de site van Wienerberger hebben ze gebruikgemaakt van een oud kraaiennest. In het nest zitten drie jonge torenvalken”, licht Erik De Keersmaecker toe.

Steenuiltjes

De steenuiltjes ten slotte lijken zich er weinig van aan te trekken. Zij kunnen makkelijker overschakelen naar andere voedselbronnen. Van de tien bewoonde nestkasten werd er in zeven een geslaagd broedgeval genoteerd met in totaal zestien steenuiltjes.

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Jobs in de regio