Zabiullah wil ons land iets teruggeven. 

Zabiullah wil ons land iets teruggeven. © Filip Spoelders

“Keihard werken om profbokser te worden en titels voor België te winnen”

Doorzetting, geloof en dankbaarheid. De 21-jarige Zabiullah Azimi uit Edegem toont het iedere keer tijdens onze gesprekken over zijn droom om een professionele bokser voor België te worden.

Filip Spoelders

Ik ontmoette Zabiullah een eerste keer in maart 2020, vlak voor de eerste lockdown. Samen met zijn broer Milad was hij zich bij boksclub The Dragons in Deurne aan het klaarstomen om een gooi te doen naar de Vlaamse kampioenschapstitel boksen. Dit gevecht zou er door de coronamaatregelen nooit komen, maar het verhaal van Zabiullah maakte meteen duidelijk dat hij niet zou opgeven.

Trainen, maar toen kwam corona.

Trainen, maar toen kwam corona. © Filip Spoelders

De twee broers vluchtten in 2014 met hun familie vanuit Afghanistan naar ons land. Ondanks zijn jonge leeftijd, hij was toen nog een tiener, aarzelde Zabiullah niet om het leven in België op te nemen. Samen met zijn broer sprak hij snel Nederlands en hij had meteen maar één doel voor ogen.

Wereldtitel als bekroning

“Over twee jaar wil ik prof zijn om ook in het buitenland te kampen. De naam Azimi moet voor iets moois gaan staan in de boks- en kickbokswereld. Titels winnen voor België dat me zoveel kansen bood en voor mijn geboorteland Afghanistan, is mijn betrachting. De WBC wereldtitel zou echt de ultieme bekroning zijn”, sprak Zabiullah vorig jaar nadat de sport- en ook de bokswereld stilaan weer was ontwaakt. Hij was dan ook altijd zeer minutieus blijven trainen ondanks dat er geen wedstrijden konden doorgaan.

Oktober

Een jaar later blijft hij stap voor stap aan zijn droom werken. Ook nu kunnen een aanpassing aan zijn gewicht om te kampen en een auto-ongeluk hem niet tegenhouden. “Ik kon twee wedstrijden niet meedoen. Uiteindelijk ben ik nu weer 100 procent en ik ben heel hard aan het trainen, harder dan vroeger. In oktober heb ik twee kickbokswedstrijden en een bokswedstrijd. In het kickboksen ga ik dan ook naar de B-klasse. De volgende klasse is die van het profcircuit. Ook in het boksen wil ik zo snel mogelijk naar de B-klasse. Ik werk keihard en zoek ondertussen vakantiewerk.”

Want Zabiullah combineert zijn sport nog altijd met zijn studies. Hij volgt momenteel de opleiding Sport en Bewegen. Met dit doorzettingsvermogen is het Zabiullah meer dan gegund om zijn droom waar te maken zodat hij kan aantonen dat België mogelijkheden te bieden heeft.

 

 ©  Filip Spoelders

Vastgoed

Jobs in de regio