©  BELGA

Doemscenario’s vermeden? Renner wordt niet noodzakelijk uit Tour gezet na positieve coronatest

Wat als Wout van Aert, Primoz Roglic of Tadej Pogacar tijdens de Tour positief testen op corona? Dan nog is er hoop, leren de kleine letters uit het UCI-reglement. Verrassend. Een positieve test betekent niet langer dat je automatisch naar huis moet. Drie dokters, waaronder de eigen teamarts, zullen straks stemmen: blijven of niet blijven?

Wim Vos in Kopenhagen

Bij Jumbo-Visma of UAE konden ze het doemscenario al voorspellen. Stel je voor: Van Aert of Pogacar die twee dagen voor ze straks in het groen of het geel Parijs binnenrijden plots positief testen op corona en, zelfs zonder grote symptomen, stante pede naar huis worden gestuurd. Weg Tourdroom. Maar zo ver hoeft het straks niet per se te komen. Het kreeg de voorbije dagen weinig aandacht, maar het nieuwe UCI-protocol voorziet wel degelijk een uitweg voor positieve covidtesten tijdens de Tour. Het staat diep in het protocol verborgen, op pagina 12: “In geval van een bevestigde positieve PCR zal de beslissing of een renner in quarantaine moet (en dus de wedstrijd moet verlaten, red.) op een gezamenlijke manier genomen worden door de dokter van het betrokken team, door de covidarts van de wedstrijdorganisatie en door de medisch directeur van de UCI. Ze zullen zich baseren op de beschikbare klinische elementen. De beslissing wordt door het panel bij meerderheid genomen.”

Deur op een kier

Toch een opmerkelijke passage. Anders dan wat de voorbije week algemeen werd verondersteld, hoeft niet elke positieve PCR-test tot een uitsluiting te leiden. Navraag leert dat deze passage aan het protocol werd toegevoegd om te vermijden dat renners die licht positief zijn, helemaal geen symptomen hebben en uit wier test blijkt dat ze niet of nauwelijks besmettelijk zijn, toch een kans hebben om hun grote ronde verder te zetten. Een verdedigbaar argument. Maar, zo leert diezelfde navraag, het zet tegelijk de deur op een kier om bepaalde moeilijke, onherroepelijke beslissingen niet te moeten nemen. Als de gele of groene trui de volgende drie weken positief blijken op Covid en fysiek in staat zijn om verder te koersen, volstaan twee stemmen binnen dit groepje van drie dokters om hem alsnog in de Tour te houden. Dat een van die drie dokters de eigen ploegarts is, niet meteen als onafhankelijk kan worden beschouwd en er mogelijk belang bij heeft de renner koste wat kost in de wedstrijd te houden, maakt de nieuwe richtlijn nog frappanter.

Lees nu onze Tourgids, met voorwoord van onze Kopman: “Na vijftien jaar opnieuw plat Kempens op de Champs-Elysées?”

MEER OVER Tour de France

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws