© Photo News

Mathieu van der Poel: “10 à 15 seconden verliezen in de tijdrit zou een goede prestatie zijn”

Dark horse nummer één in de tijdrit Mathieu van der Poel (27) heeft er zin in. Hij wil net als vorig jaar een gooi doen naar geel, maar becijfert zelf dat het niet zo eenvoudig wordt.

13,2 kilometer stoempen en ­all-out gaan: Mathieu van der Poel schept er sinds de Tour van vorig jaar plezier in én maakt werk van tijdritten. Eerst speciale wielen, een roze tijdritfiets in de Giro en nu dus een op maat gemaakt pak. Alleen de windtunneltest ontbreekt nog.

 

 ©  BELGA

“Ik denk dat ik zeker de power output heb voor een tijdrit. Alleen moet je om echt bij de besten te horen een heel jaar lang met ­marginal gains bezig kunnen zijn. De ultieme aeropositie hebben we in mijn geval nog niet kunnen ­bepalen. We hebben wel al een paar stappen gezet en dat zie je ook in de resultaten. Dat pak is weer iets nieuws en ook aan het stuur ­hebben we nog kleine ­dingetjes gewijzigd, maar ik ­geloof niet dat ik in staat ben om de echte specialisten te kloppen. Ik hou wel van tijdrijden, met al die technische details begint het een beetje op Formule 1 te lijken.”

Van der Poel zomaar afschrijven omdat hij zichzelf niet in staat acht Ganna en co te kloppen, zou een tikkeltje naïef zijn. De Nederlander heeft al vaker iedereen – ­inclusief zichzelf – verbaasd.

“Een plek in de top tien zou al mooi zijn. Mocht ik het verlies tot 10 à 15 seconden kunnen ­beperken, zou dat al een goede prestatie zijn die nog perspec­tieven biedt om het geel te ­pakken. Dat zal alleen een stuk moeilijker zijn dan vorig jaar, maar als ik de schade kan ­beperken, liggen er kansen tot en met de Roubaixrit (op dag 5 van de Tour, red.).”

Lead-out voor Philipsen

Vanaf morgen zijn er ook ­mogelijkheden voor Jasper ­Philipsen in de spurt. Van der Poel voelt zich niet te beroerd om de rode loper voor zijn ploegmaat uit te rollen.

“We bekijken dat dag per dag. Als ik me goed voel, wil ik helpen bij de lead-out voor Jasper. Zelf ga ik niet meedoen in vlakke sprints.” (sfj)

Vastgoed

Jobs in de regio