Op het trouwfeest van Evi Hanssen en Kurt Loyens kregen de gasten fifty fifty alcoholische en alcoholvrije dranken aangeboden. Alcoholvrij feesten zit in de lift, zeggen eventbureaus en weddingplanners 

Op het trouwfeest van Evi Hanssen en Kurt Loyens kregen de gasten fifty fifty alcoholische en alcoholvrije dranken aangeboden. Alcoholvrij feesten zit in de lift, zeggen eventbureaus en weddingplanners ©  RR

Feesten zonder alcohol is nieuwe trend: eventbureaus en weddingplanners krijgen steeds meer vragen naar alternatieve dranken

Feesten zonder alcohol klinkt even droog als een café zonder bier. Toch worden er op personeelsfeesten en bedrijfsevents steeds vaker alcoholvrije dranken geschonken. Ook trouwfeesten kunnen zonder drank. Eva Daeleman danste met haar kersverse echtgenoot zonder alcohol de nacht in en ook de alcoholvrije cava op het trouwfeest van Evi Hanssen smaakte naar meer.

Karin Vanheusden

Evi Hanssen leeft nog een beetje in een roes na haar huwelijk met Kurt Loyens vorig weekend. Niet door de drank, want op haar trouwfeest heeft ze niet gedronken. Haar gasten hadden de keuze: alcoholvrij of niet. “We hebben hele lekkere wijnen en cava geschonken, fifty-fifty, met en zonder alcohol”, zegt ze.

“Dat alcoholvrije wijn of cava niet lekker is, is een fabeltje. Het was een pittige zoektocht om waardige alternatieven te vinden, maar ze bestaan. De cava van Kolonne Nulle bijvoorbeeld is heerlijk. Of de gin tonic van Nona. Mijn gasten hebben afgewisseld en wisten de niet-alcoholische dranken te appreciëren. Ik ook, want sinds ik niet meer drink, zijn mijn smaakpapillen, omdat ze door de alcohol niet meer verdoofd worden, veel gevoeliger geworden.”

LEES OOK. Evi Hanssen is getrouwd met Kurt: een roze jurk en een vreugdedansje aan het stadhuis

Op het trouwfeest van Eva Daeleman en Stijn Heymans in september 2019 is er geen druppel alcohol gedronken. Een bewuste keuze, want Eva drinkt al vier jaar niet meer. “Hoewel mijn gasten in het begin een beetje sceptisch waren, heb ik alleen maar complimenten gekregen”, zegt ze.

“De dag zelf, maar vooral de volgende dag, had niemand last van een kater. De kombucha als aperitief was heerlijk, de basilicum limonade en de alcoholvrije wijnen tijdens het diner subliem. En net zoals vroeger stond ik als eerste op de dansvloer. Maar vier uur dansen zonder alcohol is vermoeiend, dus het was helemaal oké dat de strandbar waar we hebben gefeest rond middernacht sloot.”

LEES OOK. Onze reporter drinkt ook alcoholvrij: “Tegenwoordig vind je echt lekkere alcoholvrije bieren”

Bewuste keuze

Manou Driessens van evenementenbureau Drimavino in Turnhout krijgt steeds meer vragen naar alcoholvrije dranken voor trouwfeesten. “Alcoholvrije cocktails zijn echt een trend geworden, net als de nul procent bieren. Wij bieden tegenwoordig ook speciale appelsappen aan, gemengd met kriek of rode bessen. Die zijn heel populair.”

Ook Stefanie Van den Eynde van Wondrous Wedding & Events in Mechelen merkt dat de mocktails trendy zijn op trouwfeesten. “Veel koppels willen hun gasten op de receptie alcoholvrij aanbieden. Dan zijn ze zeker dat ze het volhouden tot aan het dansfeest. Maar vergis je niet, er wordt nog altijd stevig gedronken op trouwfeesten.”

Volgens weddingplanner Aude François van The Beloved Nomad kiezen steeds meer mensen er bewust voor om ook alcoholvrije dranken te schenken op hun trouwfeest. “Omdat ze ervan overtuigd zijn dat dat gezonder is of veiliger, of omdat er zwangere vrouwen aanwezig zullen zijn, of probleemgevallen. Het valt in ieder geval op dat de vraag naar alcoholvrij groter wordt.”

Dat merken ook de eventbureaus die bedrijfsfeesten organiseren. “De vraag naar alcoholvrije alternatieven zijn standaard geworden”, zegt David Van Aerde van Balthazar Events in Antwerpen. “Bedrijven willen hun personeel op een veilige manier laten feesten. Vooral de mocktails en de alcoholvrije bieren zijn populair.”

Alcoholvrije kwaliteitswijn

Ook Danny Kayser van Jada Events in Antwerpen ondervindt dat bedrijven voor hun feesten overschakelen op alcoholvrije dranken. “Veel bedrijven vragen ons expliciet om vanaf 23 uur alleen nog alcoholvrije dranken te schenken. We laten ook medewerkers met een waterzak op hun rug rondlopen om glazen te vullen. Zo wordt op een leuke manier duidelijk gemaakt dat de terugreis naar huis in aantocht is. Het alcoholvrij bier zit in de lift, de wijnen doen het minder goed omdat klanten het gewoon niet lekker vinden.”

LEES OOK. Een maand zonder alcohol, wat doet dat met je lever, hart en hersenen? Specialisten leggen uit

Call Me Bob levert alcoholvrije wijnen, bieren en sterke dranken aan horecazaken en wijnhandels, en aan particulieren. Hij ontkent dat een alcoholvrije wijn of cava niet lekker kan zijn. “Wij screenen de markt op alcoholvrije wijn en cava van hoge kwaliteit”, zegt zaakvoerder Alexander De Beck die voor het trouwfeest van Evi Hanssen de alcoholvrije dranken heeft verzorgd. “De wijn en cava van Kolonell Null zijn echte wijnen die na een de-alcoholiseringsproces hun smaak en geur behouden. Veel van onze klanten breiden hun assortiment systematisch uit omdat ze merken dat mensen veel bewuster zijn geworden over de nadelige gezondheidseffecten van alcohol. Jammer genoeg zijn die kwaliteitsvolle alternatieven nog te weinig bekend.”

Dat ondervindt actrice Cathérine Kools die inmiddels 840 dagen alcoholvrij is ook. “Meestal krijg je de voorspelbare frisdranken en fruitsappen aangeboden en dat is jammer. Horeca-uitbaters en evenementenorganisaties zijn zich nog niet helemaal bewust van de impact van alcoholvrij. Of ze kennen de lekkere, alcoholvrije drankjes niet omdat die reclamebudgetten niet te vergelijken zijn met die van de reguliere dranken. Ik kan feesten zonder drank alleen maar aanraden: het is veel leuker, want je weet op het moment zelf en de volgende dag nog alles.”

Vastgoed

Jobs in de regio