Een bekend dorpszicht. 

Een bekend dorpszicht. ©  kma

Van bank tot…. bank in 300 jaar tijd

Zandhoven -

Elke inwoner van Zandhoven kent wel de witte statige patriciërswoning aan de Amelbergastraat vlakbij afspanning Sint-Christoffel. Eind zeventiende eeuw was de eerste bewoner Jan Sas, secretaris van de Hoofdbancke van Zandhoven en notaris. Nu is het gebouw na veel omzwervingen opnieuw een bank geworden, want Fintro Zandhoven en de verzekeringskantoren Insubel en Ethis hebben er onderdak gevonden.

Kristin Matthyssen

“Ik wist ook niet dat het pand zó oud is”, zegt Paul Lenaerts, kantoordirecteur van Fintro Zandhoven en zaakvoerder van Insubel en Ethis, die wat opzoekingswerk deed en ontdekte dat de cirkel nu opnieuw rond is, van bankiers- en notariswoning tot opnieuw een bank.

“Het pand ademt geschiedenis uit en heeft doorheen de jaren tal van belangrijke functies gehad binnen het gemeentelijke leven in Zandhoven. De witte patriciërswoning, waarvan er nog enkele andere in het Zandhovense straatbeeld te zien zijn, werd eind zeventiende eeuw bewoond door Jan Sas, secretaris van de Hoofdbancke van Zandhoven en notaris. Enkele generaties later verliet de familie Sas Zandhoven. Begin jaren 1900 werd de woning betrokken door dokter Verbraeken, die er zijn medische praktijk had, net zoals opeenvolgend dokters Smeyers en Storms. Nadien was er nog een dierenartsenpraktijk.”

Destijds zonder bepleistering. 

Destijds zonder bepleistering. ©  rr

Door de verhuis van Fintro Zandhoven en de verzekeringskantoren Insubel en Ethis is het oorspronkelijke thema opnieuw aanwezig in het pand. “Die verhuiing kaderde in de nood aan flexibele groeimogelijkheden. Dat is in dit gebouw van 500 vierkante meter geen enkel probleem”, zegt een blije Paul Lenaerts. “We hebben nog geen moment spijt gehad van de overstap naar deze nieuwe locatie. Wie zou er niet willen werken in zulke stijlvolle majestueuze ruimten met veel licht? De rijke geschiedenis maakt het extra leuk.”

Bankier- en notariswoning, dokterspraktijk, dierenarts en nu opnieuw een bank. 

Bankier- en notariswoning, dokterspraktijk, dierenarts en nu opnieuw een bank. ©  rr

Jones Living uit Zoersel toverde het voormalige herenhuis en de dierenartsenpraktijk om tot een modern en eigentijds kantoor. Ze zochten daarbij naar een balans tussen authentieke elementen en design.

 

 ©  kma

Vastgoed

Jobs in de regio