Aannemer Jelle Van Echelpoel blaast nieuw leven in het voormalige dorpscafé Rubenspaleis in de Kerkstraat in Lille. 

Aannemer Jelle Van Echelpoel blaast nieuw leven in het voormalige dorpscafé Rubenspaleis in de Kerkstraat in Lille. © Bart Van den Langenbergh

Authentiek dorpscafé Rubenspaleis opent na twintig jaar leegstand opnieuw de deuren: “Echte dorpskroeg moet behouden blijven”

Lille -

Het legendarische dorpscafé Rubenspaleis in de Kerkstraat in Lille, ook gekend als Fien Hein, gaat weer open. Tijdens de kermis van dit weekend opent een pop-upcafé in het pand en vanaf oktober staan er weer echte uitbaters achter de toog. Aannemer Jelle Van Echelpoel (42) uit Lille kocht het gebouw op en geeft de Lilse horeca nieuw leven. “Het dorpscafé van weleer moet behouden blijven”, zegt hij.

Bart Van den Langenbergh

Er vloeit vanaf dit weekend weer bier uit de tapkranen van café Rubenspaleis, in de volksmond ook bekend als Fien Hein, tegenover de Sint-Pieterskerk in Lille. Het café in de Kerkstraat werd tientallen jaren uitgebaat door de familie De Backer, maar sloot in 2001 de deuren. Toenmalige uitbaters Charel De Backer en zijn vrouw Maria Van Gestel zagen de invoering van de euro niet zitten en sloten de deuren van de echte dorpskroeg. Charel overleed in 2004 op 78-jarige leeftijd, zijn vrouw blies in 2016 op 90-jarige leeftijd haar laatste adem uit. De naam Hein is een verwijzing naar Hendrik De Backer, de grootvader van Charel. Fien was de vrouw van Hendrik.

Bruine dorpskroeg

Bijna twintig jaar na de sluiting heeft de familie het voormalig café Rubenspaleis van de hand gedaan. Aannemer Jelle Van Echelpoel en zijn broer Kristof uit Lille kochten het pand namens Immo Van Echelpoel in 2020 op. De broers willen Rubenspaleis na al die jaren van leegstand nieuw leven inblazen. “Toen we het pand opkochten, dacht iedereen dat we het gebouw zouden platslaan om er appartementen van te maken. Maar dat is helemaal niet onze bedoeling”, legt Jelle Van Echelpoel uit. “Het dorpscafé van weleer moet behouden blijven. In mijn jeugdjaren heb ik hier zelf ook aan de toog gezeten. Het Rubenspaleis was een café waar zowel jong als oud langskwam en heel authentiek was. We willen die sfeer van een bruine dorpskroeg helemaal weer oproepen. En Lille kan zeker nog een extra café gebruiken.”

Jelle Van Echelpoel wil het authentieke interieur van Fien Hein zo veel mogelijk behouden, inclusief de nostalgische vloer. 

Jelle Van Echelpoel wil het authentieke interieur van Fien Hein zo veel mogelijk behouden, inclusief de nostalgische vloer. © Bart Van den Langenbergh

De tijd is blijven stilstaan in het Rubenspaleis in Lille.

De tijd is blijven stilstaan in het Rubenspaleis in Lille. © RR

Het Rubenspaleis is niet alleen een café, maar beschikt achteraan ook over een feestzaal voor ongeveer honderd personen. Jelle Van Echelpoel heeft de voorbije maanden het dak en de plafonds van het gebouw helemaal vernieuwd, maar het interieur van vroeger is helemaal behouden. “Toen het pand leegstond, hebben de familieleden het café nog op regelmatige basis gekuist”, legt Jelle Van Echelpoel uit. “Het meubilair van toen was nog in goede staat en ook de togen hebben we grotendeels behouden. Er staat ook nog een origineel kaarttafeltje in het café. De plasgoot achteraan het zaaltje is gebleven, maar we hebben er wel stromend water opgezet. En de versleten biljart in het café hebben we vervangen door een nieuw exemplaar.” Boven de kroeg zijn wel enkele huurwoningen gemaakt.

Jelle Van Echelpoel staat aan de toog van het typische feestzaaltje van café Rubenspaleis in Lille. 

Jelle Van Echelpoel staat aan de toog van het typische feestzaaltje van café Rubenspaleis in Lille. © Bart Van den Langenbergh

In het Rubenspaleis in de Kerkstraat in Lille gaat tijdens het kermisweekend een pop-upcafé open.

In het Rubenspaleis in de Kerkstraat in Lille gaat tijdens het kermisweekend een pop-upcafé open. © RR

Pop-upcafé

De voorbije maanden vonden er al enkele privéfeestjes plaats in het Rubenspaleis. Het is de bedoeling om het café vanaf oktober elke dag weer te openen met enkele uitbaters. In het Rubenspaleis opent tijdens het kermisweekend al wel een pop-upcafé. Dat gaat op zaterdag 2 juli vanaf 12u gepaard met een biljartprijskamp. Op zondag 3 juli is het café open vanaf 10u en op maandag 4 juli gaan de deuren om 12u open. Maandagavond is er een optreden van Lost Highway. Rubenspaleis is ook op dinsdag 5 juli open vanaf 12u. Deejay Backy sluit vanaf 20u het kermisweekend in Lille af. Er staat het hele weekend ook een terras voor de deur van Rubenspaleis in de Kerkstraat.

Café Rubenspaleis in de Kerkstraat in Lille stond ongeveer twintig jaar leeg.

Café Rubenspaleis in de Kerkstraat in Lille stond ongeveer twintig jaar leeg. © Bart Van den Langenbergh

In de affiche van het kermisweekend in Rubenspaleis in Lille zijn de authentieke vloertegels van het café verwerkt. 

In de affiche van het kermisweekend in Rubenspaleis in Lille zijn de authentieke vloertegels van het café verwerkt. © Bart Van den Langenbergh

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio