De mastentop is teruggekeerd naar het statieplein. 

De mastentop is teruggekeerd naar het statieplein. ©  kristin matthyssen

Mastentop twee jaar na appelflauwte weer op vertrouwde stek

Zandhoven -

Bijna dag op dag twee jaar nadat hij van zijn sokkel is gevallen, is de mastentop teruggekeerd naar het pleintje op de Liersebaan in Zandhoven. De fontein kan nu weer beginnen spuiten.

“Dat gelooft ge toch niet! En dat hier in Zandhoven!” “In den bak steken lak vroeger.” De reacties op sociale media in juni 2020 op de afgebroken mastentop van de gemeentelijke fontein logen er niet om. De Zandhovenaar reageerde zeer emotioneel op de ogenschijnlijk door vandalen afgebroken dennenappel van de gemeentelijke fontein in hartje centrum.

Na twee jaar is de mastentop weer ‘thuis’. 

Na twee jaar is de mastentop weer ‘thuis’. ©  kma

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) deed een oproep tot getuigen. Er stond zelfs al een badinerend stukje op internet om “de eikel die de mastentop van Zandhoven afbrak” op te sporen. Tot een ooggetuige opdook die de mastentop spontaan van zijn sokkel had zien vallen, zonder menselijke tussenkomst. Was het metaalmoeheid van de buis of betonrot? Het ornament bleek wel beschadigd.

Het tafereel dat de gemoederen beroerde twee jaar geleden. 

Het tafereel dat de gemoederen beroerde twee jaar geleden. ©  Frans Sluyts

Er werd een nieuwe vruchtkegel besteld bij internationaal bekend ornamentenspecialist-antiquair Luc D’Hulst van The Barn uit Zandhoven, die de omgevallen dop destijds ook had geleverd. Net als een tweede, die de gemeente Zandhoven jaren geleden aan zustergemeente Heinebach schonk, omdat de bijnaam van de Zandhovenaars ‘de doppenrapers’ luidt.

Maar door corona zat de nieuwe mastentop vorig jaar geblokkeerd in Engeland. Op den duur werd het een hopeloze zaak. De loodzware teruggekeerde kegel is eigenlijk de oude, die het gemeentepersoneel zelf restaureerde en een mooie witte kleur gaf zodat hij beter opvalt. Net op tijd dus opnieuw een spuitende fontein nu de zomervakantie losbarst. (kma)

Vastgoed

Jobs in de regio