Pol Vanden Weygaert, directeur van Het GielsBos, knipt samen met gedeputeerde Kathleen Helsen en medewerkers van Het GielsBos het lintje door van het verhuurpunt voor aangepaste fietsen. 

Pol Vanden Weygaert, directeur van Het GielsBos, knipt samen met gedeputeerde Kathleen Helsen en medewerkers van Het GielsBos het lintje door van het verhuurpunt voor aangepaste fietsen. © Bart Van den Langenbergh

Het GielsBos verhuurt ‘buiten-gewone’ fietsen: “De vraag naar speciale fietsen is gestegen”

Gierle -

Zorginstelling Het GielsBos uit Gierle (Lille) is gestart met de verhuur van aangepaste fietsen. Het GielsBos stelt een vijftiental fietsen, gaande van tandems tot rolstoelfietsen, ter beschikking. “Iedereen die niet op een gewone fiets kan fietsen, kan bij ons verhuurpunt Buiten-gewoon fietsen terecht”, zegt Liesbeth Geudens van Het GielsBos.

Bart Van den Langenbergh

Het GielsBos zette donderdag, na een jaar proefdraaien, het licht op groen voor het verhuurpunt Buiten-gewoon fietsen. “We maken met het verhuurpunt fietsen toegankelijk voor personen die niet op een normale manier kunnen fietsen”, zegt Pol Vanden Weygaert, directeur van Het GielsBos in Gierle. “Ons fietsenpark is onlangs serieus uitgebreid en we zijn klaar om de aangepaste fietsen te verhuren.”

Niet alleen de cliënten van Het GielsBos en hun begeleiders maar ook familie, vrijwilligers, bezoekers van Het GielsBos, organisaties uit de regio voor minder mobiele mensen en particulieren kunnen komen aankloppen om een aangepaste fiets te huren.

Fietsenpark

“Op het domein van Het GielsBos hebben we verschillende aangepaste fietsen ter beschikking die medewerkers en vrijwilligers gebruiken om onze cliënten een fijne fietsbeleving te bieden. We merkten dat de vraag naar speciale fietsen steeg, zowel binnen als buiten Het GielsBos”, legt Liesbeth Geudens, coördinator van Buiten-gewoon fietsen, uit. “Een dergelijk project heeft nood aan een degelijk en aangepast fietsenpark. Dankzij verschillende giften en acties konden we gericht aangepaste fietsen aankopen waardoor ons aanbod nu sterk gevarieerd is met (elektrische) rolstoelfietsen, tandems, een driewieler en elektrische duofiets met funtrain. We maken zo fietsen toegankelijk voor alle mensen die niet op een gewone fiets kunnen fietsen.”

Er zijn verscheidene types van aangepaste fietsen beschikbaar in het verhuurpunt van Het GielsBos in Gierle. 

Er zijn verscheidene types van aangepaste fietsen beschikbaar in het verhuurpunt van Het GielsBos in Gierle. © Het GielsBos

Officieel verhuurpunt

Het GielsBos is voortaan een officieel verhuurpunt van G-sport Vlaanderen voor aangepaste fietsen. “Dit is meer dan je van medewerkers van Het GielsBos mag verwachten”, zegt gedeputeerde Kathleen Helsen, tevens voorzitter van Het GielsBos. “Personen die bijvoorbeeld naar De Lilse Bergen komen en een aangepaste fiets nodig hebben om de omgeving te verkennen, kunnen terecht in het verhuurpunt.”

De kostprijs voor het huren van een aangepaste fiets bedraagt op weekdagen acht euro per uur en tussen 16u en 21u is dat vier euro per uur. Voor een heel weekend betaal je 25 euro per fiets.

Tijdens de maanden juli, augustus en september pakt Het GielsBos uit met een fietsfotozoektocht van twintig kilometer ten voordele van Buiten-gewoon fietsen. Deelnameformulieren kunnen aan vijf euro afgehaald worden aan het onthaal van Het GielsBos. Elke maand is er een verrassing voor de eerste twintig deelnemers.

Gedeputeerde Kathleen Helsen test samen met vrijwilliger André De Kort uit Gierle een aangepaste fiets uit op Het GielsBos. 

Gedeputeerde Kathleen Helsen test samen met vrijwilliger André De Kort uit Gierle een aangepaste fiets uit op Het GielsBos. © Het GielsBos

buitengewoonfietsen@hetgielsbos.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio