© atv

Doek valt voor Judas Theaterproducties na schrappen subsidies: Sandrine sluit definitief de deur met ‘Josephine B.’

Antwerpen -

De Vlaamse musicalsector krijgt een nieuwe opdoffer want Judas Theaterproducties gooit de handdoek, nu het gezelschap geen Vlaamse subsidies meer krijgt. Josephine B., met Sandrine Van Handenhoven in de titelrol, wordt het afscheid.

Guy Van Vliet

In zijn vijftienjarig bestaan kan Judas een stevig palmares voorleggen. Het Antwerpse gezelschap bracht artistiek sterke musicalcreaties, waaronder Lelies, Pauline & Paulette en De Muze Van Rubens. Meermaals viel Judas in de prijzen en producties als Goodbye, Norma Jeane, over Marilyn Monroe of De Rozenoorlog, zijn zelfs te zien in meer dan tien landen. Enkele jaren geleden flopte Iedereen Beroemd en sedertdien opteerde Judas voor hernemingen van eerdere successen. Meteen werd duidelijk dat overleven zonder subsidies amper mogelijk was.

Vorige week kreeg Judas te horen dat het geen nieuwe werkingssubsidies krijgt. En dat betekent meteen de doodsteek voor Judas, dat afscheid neemt met de herneming van een musical over Josephine Baker.

“Het gezelschap heeft beslist dat Josephine B. de allerlaatste Judas-musical zal worden. Op 8 december 2022 wordt de laatste voorstelling van Josephine B. gespeeld en op die dag valt het doek onherroepelijk. Er zullen vanaf dan geen nieuwe producties meer gemaakt worden”, kondigt Judas-boegbeeld Sam Verhoeven aan.

 Immense ontgoocheling

“Het is heel jammer dat er in het gesubsidieerde Vlaamse kunstenveld geen ruimte meer is voor het musicalgenre”, hekelt Judas. “Nochtans werd Judas in het verleden al vier maal beloond met een projectsubsidie en tussen 2013 en 2016 structureel ondersteund. Ondanks een sterk dossier en de algemene waardering voor het gezelschap, kon Judas de commissie muziektheater niet overtuigen en was het slotadvies negatief. Vlaams minister Jan Jambon volgde het negatieve advies van de commissie.”

De ontgoocheling is immens maar ondanks het feit dat het gezelschap het voor bekeken houdt, blijft Sam Verhoeven hoopvol voor de toekomst van de Vlaamse musical. “De artistieke kern van Judas heeft altijd met de grootste zorg en liefde voor het genre originele musicalproducties ontwikkeld. De eindhalte van Judas hoeft hoegenaamd niet te betekenen dat er geen ruimte meer is voor originele, kleinschalige, artistiek hoogstaande musicalcreaties. De huidige artistieke kern zal elk waardevol initiatief blijven stimuleren”, verzekert Sam Verhoeven. 

www.judas.be

Vastgoed

Jobs in de regio