Mortsel maakt zich ondertussen op voor 80 jaar bombardement op de stad. 

Mortsel maakt zich ondertussen op voor 80 jaar bombardement op de stad. © Filip Spoelders

Het bombardement van Mortsel zal nooit worden vergeten

Mortsel maakt zich op voor de tachtigste verjaardag van het bombardement op 5 april 1943. In de stad is het een herdenkingsmoment geworden dat vlot wordt overgedragen aan de jongere generaties. De wonden waren dan ook héél diep.

Filip Spoelders

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Filip Spoelders (40)

Werkt sinds 2017 voor GVA 

filip.spoelders@skynet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws uit Mortsel? Volg onze Facebookpagina Gazet van Mortsel

Op zich is het sterk dat de herdenking van het bombardement op Mortsel tijdens de Tweede Wereldoorlog de laatste jaren alleen maar aan kracht heeft gewonnen. Met 936 slachtoffers van wie meer dan tweehonderd kinderen is het bombardement van de Amerikanen op de Antwerpse stad het dodelijkste in de Benelux.

De plechtigheden op de begraafplaatsen worden massaal bijgewoond.

De plechtigheden op de begraafplaatsen worden massaal bijgewoond. © Filip Spoelders

Sinds deze eeuw kennen deze feiten alleen maar meer weerklank. De zestigste herdenking in 2003 zorgde voor meer aandacht, net zoals het boek Tranen over Mortsel van historicus Pieter Serrien. In aanloop van de publicatie bijna vijftien jaar geleden interviewde hij tientallen overlevenden en getuigen van het bombardement. Dit goot hij in een boek maar in samenwerking met Mortselse scholen liet hij ook kleinkinderen hun grootouders interviewen. Zij brachten unieke verhalen naar boven terwijl de jeugd meteen bij deze donkere bladzijde uit de geschiedenis werd betrokken.

Erkenning van de VS

Ondertussen heb ik verschillende voorbereidingen en herdenkingsmomenten mee beleefd. Iedere keer opnieuw blijft het ingetogen en emotioneel moment wanneer op de begraafplaats van Mortsel-dorp de namen van alle 936 slachtoffers worden opgesomd. Tijdens dit moment leggen mensen van alle generaties een roos op de vele kruisen.

Mortselse kinderen worden hard betrokken bij de nagedachtenis van 5 april 1943.

Mortselse kinderen worden hard betrokken bij de nagedachtenis van 5 april 1943. © Filip Spoelders

Eén van de herdenkingen die echt bijblijft, was die van 5 april 2010. Pas toen, 67 jaar na de feiten, erkenden de Verenigde Staten hun fout door vooral woonwijken en scholen te hebben gebombardeerd in plaats van de Erla-fabriek.

“Mortsel staat niet langer alleen. Wij zijn hier aanwezig om de herinnering levendig te houden van de ouders die hun kinderen hebben verloren en van de kinderen die hun ouders hebben verloren”, sprak de toenmalige Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman.

In 2018 kwam Bart De Wever op de herdenking spreken.

In 2018 kwam Bart De Wever op de herdenking spreken. © Filip Spoelders

Het mag nu al duidelijk zijn dat de tachtigste verjaardag over klein jaar de herdenking verder bekend zal maken. De vzw 5 april 1943, die deze datum levendig wil houden, en verschillende andere verenigingen zijn bezig met de voorbereidingen.

 

Vastgoed

Jobs in de regio