© Koen Bauters

Hoe Graspop van lokaal festivalletje uitgroeit tot grootste metal-event van Benelux

Dessel -

Graspop Metal Meeting vierde enkele weken geleden, weliswaar met twee jaar uitstel, zijn 25ste editie. Gedurende vier dagen betraden maar liefst 120.000 bezoekers het vernieuwde festivalterrein. Maar wie weet nog dat Graspop als festival al langer bestond voordat het voluit de kaart van het zware gitaarwerk trok? En dat Herman Schueremans mee aan de basis stond van de omslag die het festival redde?

Tommy Maes

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Tommy Maes (44)

Werkt sinds 2014 voor de krant 

tommy.m@skynet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Dessel? Volg onze Facebookpagina Gazet van Dessel.

Normaal gezien stond de speciale XL-jubileumeditie van Graspop Metal Meeting al in 2020 gepland, maar de coronapandemie stak daar een stokje voor. Net als alle andere grote festivals moest Graspop twee jaar in zijn kot blijven. Gelukkig voor veel liefhebbers van hardrock, heavy metal en ander stevig gitaargeweld kon de 25ste editie van Graspop dit jaar wel plaatsvinden.

De eerste editie van Graspop Metal Meeting vond plaats in 1996, maar dat was zeker niet het begin van Graspop. Het festival ontstond eigenlijk al tien jaar eerder, op 9 augustus 1986. Bij die eerste editie stonden voornamelijk lokale groepen op de affiche, maar in de loop der jaren kwamen er ook grote namen op de affiche, zoals Herman Brood, de Ramones en Midnight Oil.

In 1995 sloeg het tegen. Voor de tiende editie stonden onder meer Simple Minds en Joe Cocker op de affiche. Topnamen, ware het niet dat beide acts ook op de affiche van Axion Beach Rock stonden samen met nog andere grote namen. Daarnaast stak tijdens Graspop het weer serieus tegen, waardoor de opkomst veel lager was dan verwacht. Net als veel familiefestivals kwam Graspop midden jaren ‘90 in zwaar water terecht. Het werd tijd voor een omslag.

 

 ©  Tommy Maes

Schueremans

Niet alleen de organisatie van Graspop zat met de handen in het haar. Bob Schoenmakers van concertzaal Biebob in Vosselaar was op zoek naar een locatie voor zijn Midsummer Metal Meeting. Dat festival vond oorspronkelijk in de Biebob zelf plaats, maar door de groei van het evenement werd de zaal te klein.

En zo kwam Herman Schueremans van Rock Werchter op de proppen. Hij bracht beide organisatoren samen en zo werd Graspop Metal Meeting geboren. De omschakeling naar het zwaardere gitaarwerk was ook een logische stap voor Graspop, want op eerdere editie brachten onder meer de Ramones, Motörhead, Paradise Lost en Biohazard veel volk naar het festival.

De affiche van de eerste Graspop Metal Meeting in 1996 was met onder meer Iron Maiden, Type O Negative en Slayer al indrukwekkend, maar het festival begon de volgende jaren aan een gestage groei. Graspop groeide in de loop der jaren uit tot een driedaags festival, het grootste metalevenement van de Benelux.

 

 ©  Tommy Maes

Grote namen

Twee keer telde Graspop zelfs vier festivaldagen: in 2018 toen Guns N’ Roses alleen op donderdag beschikbaar was en voor de 25ste editie in 2022 (die eigenlijk al in 2020 was gepland). Heel wat topartiesten in het zwaardere werk zijn ook de revue gepasseerd in Dessel, waaronder Slipknot, System of a Down, Korn, Judas Priest, Kiss, Aerosmith en Scorpions. Groepen als Volbeat en Sabaton groeiden op Graspop uit van een act midden op de affiche tot headliners.

Zelfs AC/DC speelde in 2015 op het Graspopterrein. Niet op het festival zelf, maar enkele dagen later als kers op de taart na de twintigste editie.

Graspop is intussen ook enkele keren van locatie verhuisd. De eerste twee edities vond het metalfestival nog plaats op de Witte Berg in Witgoor, maar in 1998 verhuisde Graspop naar een nieuw terrein op de Boeretang. In 2009 volgde een nieuwe verhuizing naar industriezone Stenehei. Daar vindt Graspop nog altijd plaats, maar dit jaar schoof het festivalterrein wel op naar de vroegere locatie van de boneyard-camping.

 

 ©  Koen Bauters

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio