Een officiële dropzone, met voorlopig alleen Mobit-deelfietsen, aan de Lariksdreef. — © jaa
“Deelfietsen al te vaak zwerfvuil”: voortaan alleen nog achterlaten in dropzone
Vanaf 1 juli mag je je deelfiets of deelstep niet langer zomaar ergens achterlaten. Wie dat toch doet, riskeert een - zij het voorlopig kleine - boete of een hogere afrekening. De dropzones zijn de enige plekken waar je nog mag afstappen.
De deelfietsen van Mobit doken in 2019 ook op in het Schotense straatbeeld. De honderd groene tweewielers worden intensief gebruikt. En werden intussen nog uitgebreid met vijftig e-deelsteps.
Vanaf 1 juli komen daar dankzij de nieuwe partner Go Sharing nog vijftig e-deelfietsen en vijftig e-scooters bij. Eind september voegt Donkey Republic daar nog achttien e-deelfietsen aan toe. Met die laatste fietsen zal je voor het eerst ook verder dan de Schotense grens en meteen zelfs tot in Kalmthout en Kruibeke kunnen rijden, als je dat wil.
De deelmobiliteit in Schoten piekt. Lang niet alleen jonge mensen maken gretig gebruik van het aanbod tegen zeer betaalbare prijzen. “We stellen maar één groot nadeel vast: sommige gebruikers laten hun fiets of step achteloos achter waar het hun uitkomt. Dat leidt tot een slordig straatbeeld, maar soms is het nog erger. Zo gebeurt het zelfs dat ze een hindernis vormen op de looplijnen voor blinden of slechtzienden”, aldus schepen voor Duurzaamheid Walter Brat (N-VA).
Vanaf september ook in Schoten: de elektrische deelscooters van Go Sharing.
Boete
“Daar willen we nu paal en perk aan stellen”, aldus Brat. “We stappen af van het ‘free floating’. Je wordt als gebruiker voortaan verplicht om je fiets of step weg te zetten in één van de 28 officiële dropzones of aan een bushalte, als de situatie het daar toelaat. Doe je dat niet, dan zal je het vervoermiddel niet correct kunnen afsluiten. Of je krijgt een boete.”
Navraag leert dat het niet respecteren van de nieuwe regel voorlopig nog niet is opgenomen in het gemeentelijk GAS-reglement. Een GAS-boete hoef je dus nog niet te vrezen. De politie kan wel optreden, maar dan moet ze de slordige gebruiker al kunnen betrappen. De bal lijkt dus vooral in het kamp van de aanbieders te liggen. Mobit kondigt aan met boetes van vijf euro te zullen werken. Dat lijkt niet echt afschrikwekkend. Bird, Go Sharing en Donkey Republic laten de rekening van de gebruiker gewoon verder oplopen. Dat lijkt effectiever.
Systematisch zal er ook beperkte grondmarkering aan verschillende dropzones worden voorzien. Eventuele klachten mogen aan de specifieke deelaanbieder gemeld worden. Naar de toekomst toe zullen bepaalde belangrijke dropzones omgevormd worden tot zogenaamde HOPPIN-punten waar het gecombineerd gebruik van verschillende vervoersmodi wordt gestimuleerd en vereenvoudigd. (jaa)
Hoofdpunten
Dit is het succesrecept van Marc Overmars, architect van de Antwerpse titel: “Het lijkt makkelijker dan het is”
ANTWERPEN LIVE. Volg hier het nieuws uit de stad Antwerpen
Bart De Wever over aanpak Paul Gheysens van het ‘Mintjens-probleem’: “Weet niet of het helpt om mensen te dwingen om akkoord te gaan”
LIVE. Volg hier het proces rond de moord op Ilse Uyttersprot