Ook de kleinste sponsors, Sem en Nessim, mochten mee op de foto bij de overhandiging van de cheque. 

Ook de kleinste sponsors, Sem en Nessim, mochten mee op de foto bij de overhandiging van de cheque. © Leo De Nijn

Basisschool De Spreeuwen zamelt 9.450 euro in voor weeshuis in Oeganda

Mechelen -

In basisschool De Spreeuwen in Mechelen hebben leerlingen tijdens een solidariteitsweek 9.449,93 euro ingezameld voor een weeshuis in het Afrikaanse land Oeganda. Het was al de veertigste keer dat de school tijdens zo’n solidariteitsweek allerlei activiteiten organiseerde om geld bijeen te brengen voor een goed doel.

Leo De Nijn

“De pandemie was een rem op de organisatie van bepaalde geldinzamelacties, maar toch deden de leerlingen er alles aan om hun leeftijdsgenootjes in Oeganda niet in de steek te laten”, zei Sabine Canoot, plaatsvervangend directeur van Go! Basisschool De Spreeuwen.

“Onze leerlingen vernemen regelmatig iets van hun leeftijdsgenootjes in Afrika. Het is de taak van de leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar om een solidariteitsweek te organiseren vlak voor de kerstvakantie. Ondanks corona is hen dat weeral gelukt”, aldus een fiere directeur Canoot.

De opbrengst gaat naar weeshuis M’Lisada in Oeganda, waar straatkinderen worden opgevangen. Een aantal van deze kinderen krijgt met het geld van GO! Basisschool De Spreeuwen de mogelijkheid om naar school te gaan. Het geld wordt ook benut voor infrastructuurwerken in de school.

Alle leerlingen van de GO!-basisschool De Spreeuwen volgden de overhandiging van de cheque, de opbrengst van hun solidariteitsweek.

Alle leerlingen van de GO!-basisschool De Spreeuwen volgden de overhandiging van de cheque, de opbrengst van hun solidariteitsweek. © Leo De Nijn

Het weeshuis ontstond in 1996 toen acht weeskinderen in de sloppenwijk van Kampala, de hoofdstad van Oeganda, de handen in elkaar sloegen en muziek als hun reddingsboei zagen. Ze richtten een kleine muziekgroep op. Meer en meer straatkinderen sloten zich bij hen aan. De Misada Brassband was een feit. Via optredens verzamelden de kinderen geld en realiseerden ze een eigen home annex weeshuis. Tientallen kinderen kunnen er permanent wonen. Tientallen andere kinderen komen langs om iets te eten, muziek te maken, te dansen of om aan acrobatie te doen.

Yves Baes, die het weeshuis M’Lisada vertegenwoordigt, dankte de kinderen en de schooldirectie voor het mooie resultaat tijdens de solidariteitsweek. “De school mag trots zijn. In al die jaren hebben ze al voor 200.000 euro gesponsord. Ik kan alleen maar zeggen dat elke ingezamelde euro goed besteed is.”

“Ook de peuters Nessim en Sem, beiden 2,5 jaar, hebben tijdens de sponsortocht 2 kilometer gewandeld. Ook zij hebben bijgedragen. Dat is toch mooi”, zegt directrice Canoot.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio