De schermutseling speelde zich op het Louis Denaeyerplein af. 

De schermutseling speelde zich op het Louis Denaeyerplein af. ©  Joris Herregods

Man is oog kwijt nadat oom uithaalt met sleutel: vier jaar effectieve celstraf, 75.000 euro schadevergoeding voor slachtoffer

Willebroek -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft een 48-jarige Willebroekenaar veroordeeld tot vier jaar effectieve celstraf en een boete van 1.600 euro omdat hij met een sleutel had uitgehaald naar zijn neef. Die werd in het linkeroog geraakt en speelde dat oog ondanks enkele operaties ook kwijt. De geweldenaar moet aan zijn neef eveneens 75.000 euro schadevergoeding betalen.

Theo Derkinderen

De feiten dateren van eind 2019. Toen liepen Refa K. (48) en zijn neef mekaar tegen het lijf op het Louis De Naeyerplein in Willebroek. Aanvankelijk sprak Refa een vriend van zijn neef aan om hem een opmerking te maken over diens rijgedrag. Toen de neef even later naar buiten stapte bij de bakker, ontaardde de ontmoeting helemaal. “Het kwam tot een schermutseling met zijn oom en beide partijen zijn op de grond terechtgekomen. De neef kreeg vuistslagen en voelde ook heel snel dat er iets ergs aan de hand was met zijn oog. Hij zag er niets meer uit en bovendien was het oog helemaal gezwollen”, vertelde de openbare aanklager.

De 30-jarige man onderging verschillende operaties aan zijn linkeroog, maar de artsen konden het niet meer redden. “Uit het onderzoek van een deskundige bleek dat het oog gepenetreerd werd met een scherp voorwerp, zoals een sleutel.”

Gruwelijk

Daar pikte de advocaat van het slachtoffer op in. “Refa zocht de confrontatie met mijn cliënt op, nam een sleutelbos in zijn handen en stak één sleutel tussen zijn vingers. Daarmee heeft hij laf uitgehaald. Recht in het oog van het slachtoffer”, foeterde advocaat Frédéric Thiebaut. “Klappen krijgen met de vuist of de vlakke hand is erg, maar dit is gewoon gruwelijk. Mijn cliënt is nog steeds enorm onder de indruk van de feiten en heeft heel wat van zijn toekomstdromen moeten opbergen. Zijn appartement heeft hij moeten verkopen, rijden met de auto kan hij niet meer en hij heeft enorm veel pijn geleden. Alsof er 24 uur per dag met een mes in zijn hoofd werd gestoken. Om nog maar te zwijgen van het feit dat hij vaak wordt aangestaard wanneer mensen zijn oog zien.”

Andere hand

Refa K. gaf tijdens het proces toe dat er een incident was geweest. “Ik heb geslagen. Maar er stak geen sleutel tussen mijn vingers. Mijn sleutelbos had ik overigens in mijn andere hand. Niet de hand waarmee ik heb geslagen”, zei de man zelf.

Advocaat Jos Vander Velpen vroeg om zijn cliënt een probatiestraf op te leggen. “Niemand heeft deze gevolgen gewild. Maar het staat ook niet vast dat meneer K. bewust met een sleutel zou hebben uitgehaald. Misschien heeft het slachtoffer zijn verwondingen wel opgelopen door een van de gadgets die aan zijn jas hingen”, aldus Vander Velpen.

De drie rechters van de correctionele rechtbank oordeelden nu evenwel dat Refa K. wel degelijk schuldig is aan de feiten. Ze legden de man vier jaar effectieve celstraf en een boete op. Aan het slachtoffer moet hij voorlopig al 75.000 euro betalen.

Het Openbaar Ministerie vroeg donderdag de onmiddellijke aanhouding van Refa K., maar daar ging de rechtbank niet op in. Hij zal, als er geen beroep wordt aangetekend, binnenkort een uitnodiging krijgen om zich aan te melden in de gevangenis.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio