Tientallen bomen rondom het bezoekerscentrum van Landschap De Liereman moesten verwijderd worden nadat vandalen ze toegetakeld hadden. 

Tientallen bomen rondom het bezoekerscentrum van Landschap De Liereman moesten verwijderd worden nadat vandalen ze toegetakeld hadden. ©  Jef Matthee

Cirkelzaag in de bomen en een mes in het natuurhart

Oud-Turnhout -

Jouw krant brengt regelmatig een Uw Goed Nieuws-pagina met alleen maar euh goed nieuws. Helaas bereikt dat altijd een veel kleiner publiek dan noodlottige gebeurtenissen. Daar kunnen ze in Landschap De Liereman na een brand en vandalisme ook van meespreken.

Wouter Adriaensen

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

Wouter Adriaensen (36)

Werkt sinds 2014 voor de krant

wouteradriaensen@telenet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Oud-Turnhout? Volg onze Facebookpagina Gazet van Oud-Turnhout.

Eerlijk is eerlijk: toen ik een paar jaar geleden voor deze krant begon te schrijven, wist ik amper wat De Liereman was. Het was niet zo erg dat ik me afvroeg om welke man het precies ging, maar vaak was ik nog niet in het beschermde natuurgebied geweest. Dat veranderde snel toen ik me verdiepte in de geschiedenis van het gebied en in wat er vandaag allemaal gebeurt.

Sindsdien weet ik bijna letterlijk blindelings de weg naar het bezoekerscentrum aan de Schuurhovenberg. Voor een wandeling met de kinderen in het speelbos, voor de inhuldiging van een zitbank of een standbeeld, voor een interview met vrijwilligers naast een konikpaard.

Vrijwilligers van De Liereman bij konikpaarden. 

Vrijwilligers van De Liereman bij konikpaarden. ©  Joren De Weerdt

Dat laatste deed ik naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het drukbezochte bezoekerscentrum, in maart 2020. “Het geheim van het succes? Mensen willen terug naar de natuur. Hier kun je zuivere lucht opsnuiven en nadien op krachten komen in een gezellige cafetaria, wat wil je nog meer?”

Op dat moment had Jef Jonckers, voorzitter van de raad van bestuur van het bezoekerscentrum, nog geen flauw benul dat de zaak amper een week later voor onbepaalde tijd gesloten moest worden. En dat De Liereman haar reputatie van een van de best bezochte attracties van de Kempen nog veel meer eer aan zou doen.

Zwarte rookpluim

Amper een maand na het begin van de lockdown merk ik in mijn Turnhoutse tuin, in vogelvlucht een paar kilometer van De Liereman verwijderd, een brandgeur op. Aan de horizon is een zwarte rookpluim te zien. Niet lang daarna stromen de berichten binnen: ‘brand in De Liereman’, ‘waardevolle natuur gaat in vlammen op’, ‘dertig hectare met hoge natuurwaarde in de as gelegd’. De aanwezigheid van twee vuurhaarden lijkt te wijzen op kwaad opzet.

Brand in De Liereman. 

Brand in De Liereman. ©  Jef Matthee

De dagen nadien wordt de schade opgemeten en de alertheid vergroot. Spontaan ontstaan steunacties. Er worden frieten gegeten, pralines verkocht en bieren opengetrokken voor De Liereman. Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) doet het grootser en maakt - eindelijk - elf miljoen euro vrij voor het natuurgebied. De gouden tip naar de daders levert een tuinfeest met barbecue op. Officieel is het onderzoek vandaag nog steeds niet afgerond.

Speculaties

Amper een maand later slaat het noodlot - of slaan de daders - opnieuw toe. Honderd twintig bomen rondom het bezoekerscentrum worden geringd. Met een kettingzaag worden de sapstromen van de bomen doorgesneden. Ze zijn ten dode opgeschreven. Toch kan een deel gered worden dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers. Van de daders is vandaag nog steeds geen spoor te bekennen.

Een expert onderzoekt de schade nadat onbekenden met een kettingzaag de sapstromen van bomen heeft doorgesneden in De Liereman.  

Een expert onderzoekt de schade nadat onbekenden met een kettingzaag de sapstromen van bomen heeft doorgesneden in De Liereman.  ©  Mia Uydens

De voorvallen halen de nationale media en doen de speculaties bij de bakker en op café (wanneer dat opnieuw geopend is) hoog oplopen. Wie kan er de natuur zo haten dat hij of zij ze met vuur en een kettingzaag te lijf gaat? Of zijn het symbolische daden, als uitdrukking van ongenoegen over de gang van zaken? Maar waarom wordt de terreur dan niet opgeëist? Is het een soort helende therapie voor de dader(s)? Gaat het om verbolgen landbouwers, die de groene jongens steeds meer grond zien opeisen, om misnoegde landeigenaars, die vrezen dat hun terreinen straks geen stuiver meer waard zijn, of om gewiekste natuurliefhebbers, die kicken op de aandacht en bijbehorende subsidies?

Nederlands koppel

Wie het ook is, hij of zij heeft wel een handje weg van melodramatiek. Bijna dag op dag twee jaar na de eerste keer werden er recentelijk opnieuw tientallen bomen verminkt aan het bezoekerscentrum. Het is een bijzonder bevreemdend gezicht. Politielint dwars over een toegangsweg, brandweerlui die bomen omverzagen, vrijwilligers die hoofdschuddend toekijken. De verslagenheid hing bijna tastbaar in de lucht.

Als correspondent voor Oud-Turnhout schrijf ik vaak over Landschap De Liereman. Dan gaat het niet alleen, zoals in de nationale media, over ingezaagde bomen of door vuur verwoeste natuur. Gelukkig maar. Laat mij ook maar artikels maken over het Nederlands koppel dat zo van het natuurgebied houdt dat het een rolstoeltoegankelijke vogelkijkhut schonk, die een zicht biedt op gewijde stilte. Over wijlen burgemeester Jef Kersemans naar wie een zitbank genoemd werd op een prachtig plekje dat hij zo vaak joggend passeerde. En over de creativiteit van vrijwilligers die negen speelelementen bedenken die kinderen uitdagen en iets bijleren over de natuur. Met complimenten van mijn eigen kroost er bovenop.

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio