©  Dick Demey

Overzicht: de spelregels voor de beloftenploegen in Challenger Pro League en amateurreeksen

Komend seizoen zullen veertien beloftenploegen toetreden in de Challenger Pro League en de nationale amateurreeksen. “Om de integriteit van die reeksen te behouden” zijn nu ook de spelregels vastgelegd door de Hoge Raad van de KBVB.

yala

De hoofdregel: veldspelers moeten geboren zijn in 1999 of later. Voor doelmannen is dat iets ruimer, 1997 of later. Er zijn wel enkele uitzonderingen en beperkingen.

Eén oudere speler

Eén veldspeler mag ouder zijn dan 23, zolang hij dat seizoen nog geen wedstrijd voor de eerste ploeg heeft gespeeld. Zo heeft Club NXT bijvoorbeeld de 29-jarige Lennart Mertens, vorig seizoen topschutter bij Deinze, al gehaald voor de nodige ervaring.

Limiet op speeltijd bij eerste ploeg

Wie aan de aftrap staat of minstens 45 minuten speelt bij de eerste ploeg, is uitgesloten voor de eerstvolgende beloftenwedstrijd. Na zes officiële wedstrijden bij de eerste ploeg wordt er nog verstrengd. Wie dan in twee derde van het lopende seizoen is gestart of minstens 45 minuten heeft gespeeld bij de eerste ploeg, mag niet meer bij de beloften aantreden.

Medische uitzondering

A-kernspelers (van eender welke leeftijd) die terugkeren na een blessure kunnen ook ingezet worden. Als zij de laatste zes matchen bij de eerste ploeg gemist hebben en een doktersbewijs voorleggen, mogen zij twee wedstrijden met de beloften meespelen. Dit kan voor maximaal één speler per wedstrijd.

Eigen jeugd

Een volledig nieuwe ploeg samenstellen is geen optie voor de clubs. Minstens de helft van de spelers moet gedurende drie jaar en voor hun 21ste opgeleid zijn op de eigen academie. Minstens twee derde van de spelers op het wedstrijdblad moeten hun opleiding genoten hebben bij een Belgische club.

Deze regels zijn van toepassing voor de volgende beloftenploegen:

Challenger Pro League: Genk, Anderlecht, Club NXT, Standard

1ste nationale: Antwerp, Gent, OH Leuven, Charleroi

2de nationale: Beerschot, KV Mechelen, Cercle Brugge, Zulte Waregem, Union, Seraing

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Jobs in de regio