Nordin El Hajjioui, Younes E.B. en Omar G.  

Nordin El Hajjioui, Younes E.B. en Omar G.  © rr 

Ook Operatie Sky heeft een limiet: rechters geven parket vakantiewerk in grote drugsdossiers

In verschillende grote drugsdossiers die voortkomen uit de kraak van Sky ECC zijn de vonnissen donderdag uitgesteld. De rechters hebben het parket de taak gegeven om een heleboel extra dossierstukken en technische details te voegen.

Sam Reyntjens

LEES OOK. Derde rechtszaak tegen voortvluchtige ‘Dikke Nordin’: aanklager vraagt 14 jaar voor cocaïnesmokkel

Het zal nog enkele maanden duren voor er in een dossier dat uit de kraak van de geëncrypteerde berichtendienst Sky ECC voortkomt een vonnis is. In verschillende dossiers met enkele prominente spelers uit het drugsmilieu stond de uitspraak voor donderdag gepland.

Het ging onder meer om drie dossiers waarin jarenlange celstraffen geëist waren tegen respectievelijke kopstukken ‘Dikke’ Nordin El Hajjioui, Younes ‘El Magico’ E.B. en Omar ‘Patje Haemers’ G. Volgens het parket was uit de berichten in Sky ECC gebleken dat zij een beroep konden doen op corrupte medewerkers van havenbedrijven om zo grote partijen cocaïne in te voeren via de haven van Antwerpen.

“Geen klaarheid in dossier”

De advocaten van de verdachten hadden gevraagd om het parket verschillende extra stukken te laten voegen. Die stukken moeten komen uit het moederdossier, een dossier van het federaal parket onder een Mechelse onderzoeksrechter waarin het onderzoek naar Sky ECC loopt en waaruit alle andere Sky-dossiers voortgevloeid zijn. Tijdens de zaak tegen Dikke Nordin had diens advocaat, Louis De Groote, uiteengezet wat er volgens hem allemaal schort. Zo ontbreekt volgens hem een duidelijke machtiging voor de politie-infiltratie, die een eerste doorbraak in het dossier vormde. Daarnaast wees meester De Groote op het ontbreken van machtigingen voor een aantal afluisteroperaties. “Bovendien schept het Openbaar Ministerie geen klaarheid over de start van dit dossier. In 2018, zoals in één stuk staat. Of toch 2019, zoals in een ander stuk staat.”

LEES OOK. Parket eist 9 jaar cel tegen El Magico voor smokkel 771 kg cocaïne, medewerkster rederij riskeert 5 jaar

In de zaak tegen Omar G. had advocaat Sam Vlaminck ook al aangehaald dat hij wilde dat de metadata waarop de identificatie van de Sky-gebruikers gebaseerd is, moest gevoegd worden in het dossier. “We staan in de boksring met onze handen op de rug gebonden”, had Vlaminck eerder al gepleit. “Hoe kunnen we ons zo verdedigen?”

Kopzorgen

Nadat eerder de AC10-kamer in een dossier rond aanslagen al huiswerk gegeven had aan het parket, gebeurde dat nu ook in de AC8-kamer, die de grote drugszaken in Antwerpen behandelt. De verschillende rechters kwamen donderdag met een gelijkaardig tussenvonnis. Ze geven het parket de opdracht om tegen 5 augustus een hoop extra dossierstukken uit het moederdossier te voegen. Zonder die extra stukken kan de rechtbank naar eigen zeggen niet oordelen over de dossiers. Het gaat onder meer om een chronologisch overzicht van alle onderzoeksdaden die in het Sky ECC-dossier zijn verricht, met alle onderliggende verantwoordingsstukken. De rechtbank vraagt ook de Franse tapbevelen en de eventuele verleningen van die maatregelen, met alle onderliggende stukken. Ook moeten de metadata gevoegd worden, en moet een technische uitleg gegeven worden. Een flinke stapel vakantiewerk voor het (federaal) parket dus.

LEES OOK. Aanklager eist nog eens 6 jaar cel tegen voortvluchtige drugsbaas Omar G.

Vooral die metadata zullen voor kopzorgen zorgen, dat zijn alle achterliggende gegevens op basis waarvan bepaalde ‘pins’ in Sky ECC gekoppeld werden aan specifieke personen. Het gaat onder meer om camerabeelden, zendmastenonderzoek, passagierslijsten van luchthavens en de gegevens uit ANPR-camera’s.

De bedoeling is dat de verschillende dossiers eind september en begin oktober opnieuw vastgesteld worden voor een verdere behandeling.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio