©  BELGA

Mathieu van der Poel mikt op geel (niet groen) en ritzeges in de Tour: “In vlakke etappes trek ik de sprint aan voor Jasper Philipsen”

Mathieu van der Poel mikt op geel, net zoals vorig jaar in de Tour. Maar de Nederlander van Alpecin-Deceuninck wil ook plezier maken in de grootste koers van het jaar. “?”, aldus Van der Poel op zijn persconferentie donderdag.

Vincent Van Genechten, Jochen Henrioulle

De proloog in Kopenhagen, dat wordt het eerste doel van de Nederlander. Maar meteen winnen en geel pakken...? “Ik heb de kracht om vaak in top tien van tijdritten te staan, maar om bij de besten te horen heb je die marginal gains nodig. En daar moet je erg veel tijd in investeren, wat ik niet kan doen. Het doel is om vrijdag bij de eerste tien te eindigen, dan is er de dagen erna nog iets mogelijk voor de gele trui. Ik vind het tijdrijden wel leuk, het is net Formule 1 met alle technologie”, klinkt het.

Van der Poel zal in Denemarken van start gaan met een nieuw ‘supersonisch tijdritpak’, maar dan nog wordt het lastig om mannen als Filippo Ganna en Wout van Aert te kloppen. “Ik heb mijn nieuwe pak nog niet gedragen. Maar het gaat om kleine details. Als je daar enkele seconden mee kan winnen, moet je dat proberen. Ik zal het straks eens passen, want ik ga nog rijden op de tijdritfiets vandaag. Op het stuur proberen we ook enkele nieuwe dingen om wat seconden te winnen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Al is een klepper als Van der Poel altijd klaar om te knallen. “De tijdrit van vrijdag is vergelijkbaar met die in Budapest tijdens de Giro”, stelt hij. “Veel draaien en keren, weinig rechte stukken, dus dat ligt in mijn voordeel. Zo kan ik misschien wat seconden pakken op de specialisten. Ik weet niet waar ik zal eindigen. Als ik dichtbij zit, kan ik de dagen erna wel iets proberen. Tot de rit in Roubaix is alles mogelijk. Tijdrijden doet sowieso pijn, dus dan kan je even goed alles geven. Ik wil graag een rit winnen, maar een bergrit gaat moeilijk worden. Over de gele trui maak ik me dit jaar minder zorgen.

“De eerste week wordt alleszins een plezante week. Er staan een paar leuke ritten op het programma. Of het niet te nerveus wordt? Dat is het altijd in de eerste week, zeker met de klassementsrenners die geen tijd willen verliezen. Het wordt overleven, voor hen en voor ons. Ik wil me hoe dan ook de komende weken tonen, in de aanval gaan, zoals in de Giro. Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton, dus als dat hier lukt, ga ik het ook zo aanpakken.”

Trein voor Philipsen

Alpecin-Deceuninck wil uiteraard ook scoren met sprinter Jasper Philipsen. En daar wil Van der Poel aan mee helpen. “Onze tactiek? Dat hangt van dag tot dag af, we hebben dat nog niet besproken. Maar als het kan, zal ik wel in de lead-out van Jasper Philipsen zitten. We zullen de kansen onder elkaar verdelen. Maar in de vlakke etappes ga ik me niet moeien, dan trek ik de sprint aan voor Jasper.”

 

 ©  AP

Intussen moesten al enkele renners afhaken door corona, terwijl Van der Poel tijdens de ploegenvoorstelling geen mondmasker droeg.

“Het is een gok of je corona krijgt of niet”, aldus de Nederlander. “Ik lig er niet wakker van, want je hebt het toch niet in de hand. Natuurlijk zijn er weer veel renners die positief testen, maar ik ben er niet bang van. Ik heb het zelf nog nooit gehad en hoop het hier ook niet te krijgen. Je kan alles veilig doen op de fiets, maar in het peloton rij je met 180 anderen, dus kan je het niet controleren. Oh en die groene trui is zeker geen doel”, lachte hij nog.

MEER OVER Tour de France

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws