De cast van ‘Friends’. 

De cast van ‘Friends’. ©  Photo12 via AFP

‘Friends’-bedenker belooft 4 miljoen dollar aan universiteit om gebrek aan diversiteit goed te maken

Marta Kauffman, één van de bedenkers van de populaire sitcom Friends, belooft om het gebrek aan diversiteit in de serie goed te maken met 4 miljoen dollar (3,8 miljoen euro). Dat geld betaalt ze aan een plaatselijke universiteit. Er kwam al langer kritiek op de serie, maar voorheen ging Kauffman daar niet mee akkoord. Tot nu. In een interview met de Los Angeles Times vertelt ze dat ze de kritiek begrijpt.

svoBron: Los Angeles Times

Kauffman schreef de serie samen met David Crane over een groepje vrienden in New York. De serie was onmiddellijk een grote hit in 1994, en dat is het nog steeds. Vorig jaar kwam er nog een reünie uit, die menig bekeken werd over de hele wereld. Ondanks het succes, kwam er toch commentaar op de serie. “Hoe komt het dat, hoewel de serie zich afspeelt in New York, de personages voornamelijk blank zijn?”

Voorheen vond ze het niet eerlijk dat Friends zo veel kritiek kreeg. “Het was moeilijk en frustrerend”, zegt ze in de Los Angeles Times. Maar na het incident met George Floyd, de zwarte man die overleed nadat een politieman een knie in zijn nek duwde, begreep ze de commentaar. “Ik worstelde met het idee dat ik onbewust meedeed aan systematisch racisme”, zegt ze. Ze geeft ook aan dat ze zich schaamt dat ze 25 jaar geleden niet beter wist.

3,8 miljoen euro

Daarom belooft Kauffman om 3,8 miljoen euro te doneren aan de Brandeis University in Boston, waar ze zelf naar school ging. Daarmee wil ze dat de universiteit een bijzonder hoogleraarschap opricht voor de afdeling Afrikaanse en Afro-Amerikaanse studies. Dat zal een wetenschapper ondersteunen die focust op de studie van de volkeren en culturen van Afrika en de Afrikaanse diaspora. De gift zal de afdeling ook helpen meer deskundige wetenschappers en docenten aan te werven en studenten de mogelijkheden te bieden om zich bezig te houden met interdisciplinair onderzoek.

“Ik had het gevoel dat ik eindelijk een verschil kon maken”, zegt Kauffman. “Ik wil ervoor zorgen dat ik vanaf nu in elke productie bewust gekleurde mensen inhuur en gekleurde jonge schrijvers aanneem.”

Vastgoed

Jobs in de regio