© atv

Net Open - Nieuw in PAKT

Restaurant Camionette is verfijndere versie van Camion

Antwerpen -

Plantaardig restaurant Camion breidt vrijdag uit met een tweede vestiging. In Pakt openen Camille Dubois en Boqion De Pooter Camionette. Het restaurant is niet bepaald kleiner dan Camion, integendeel. “Het verkleinwoord slaat veeleer op de verfijning”, zeggen ze.

Johan Van Baelen

Camion staat na drie jaar nog altijd voor CAMille en boqION. Maar in de zeer krappe keuken van het kleine, plantaardige restaurant in de Paleisstraat botsten de dames stilaan op hun limieten. “De keuken van Camion is dan ook maar één vierkante meter groot”, zegt Camille. “Hier zijn er meer mogelijkheden. Ook technisch: er staat een barbecue in de keuken, we beschikken over een teppanyaki (bakplaat, red.)en een friteuse en we kunnen wandelen in de koelcel”, voegt Boqion toe.

“We zijn destijds begonnen met een aardpeer met groene pesto. Nu zouden we dat verfijnder afwerken met een sausje, wat nootjes en blaadjes van groene kruiden.”

Van koeltoog tot restaurant

“Vergeet niet dat we héél snel zijn gegroeid”, kijkt Camille terug. “Aanvankelijk zouden we een koeltoog met hapjes openen en een aperitiefje schenken. Die koeltoog is er niet gekomen en de mensen verwachtten meer. Na een week zeiden we dan ook tegen mekaar: ‘wij zijn een restaurant, hé. Onze klanten kwamen geen hapje en een drankje doen, ze kwamen gewoon eten.”

“Het publiek heeft ons sterker gemaakt”, beaamt Boqion.”Ik ben nog altijd blij verrast dat onze plantaardige keuken zo goed is ontvangen.”

Krokante aardappel op een tartaar van venkel, met daarbij een sausje van waterkers plus zure room en zwarte look. 

Krokante aardappel op een tartaar van venkel, met daarbij een sausje van waterkers plus zure room en zwarte look. ©  Dirk Kerstens

“Toch is 90% van ons clientèle niet veganistisch. Dat maakt juist ons succes. Onze klanten zijn nog altijd mensen die eens komen proeven van plantaardig eten”, zegt Camille. “Eigelijk is dat het grootste compliment dat we kunnen krijgen”, voegt Boqion toe.

Toast Camion Gekapt

Als je quasi gedwongen wordt om je menu instant uit te breiden, moet je ideeën blijven vinden. Waar haalden de dames hun nieuwe gerechten dan? “Je daagt jezelf uit”, aldus Boqion, “Ik heb veel gestolen met mijn ogen. Gelukkig kan ik door gerechten heen kijken. Dan vraag ik me af ‘hoe kan ik dat eens vegetarisch proberen?’.”

“Dat wil helemaal niet zeggen dat we vleesgerechten gaan namaken of dat we werken met vleesvervangers”, legt Camille uit. “Al lopen de zaken soms anders dan gepland, zoals bijvoorbeeld bij de Toast Camion Gekapt, onze plantaardige versie van een steak tartaar. Het was nooit de bedoeling om die op de kaart te zetten. Het is gewoon een variatie van iets dat ik vroeger als cateraar heb gemaakt. En ineens wordt dat het signatuurgerecht en mogen we het niet van de kaart halen.” Boqion sust: “De Camion Gekapt heeft ons wel gebracht waar we nu staan.”

Natuurlijke wijnen

En dat is een fine diningrestaurant plus wijnbar, gevuld met uitgezochte biodynamische en natuurwijnen. Als hobby importeert Boqion een deel ervan zelf. “Vroeger stonden we als het ware met de chronometer naast onze klanten, want we wilden twee services draaien. Hier hebben we plaats”, zegt Camille. “Ben je te vroeg? Dan kan je wachten in de bar. We zoeken er wel een drankje bij. Heb je voldoende gegeten en wil je nog een afzakkertje? Ook dat kan in de bar.”

Een stukje restaurant op de voorgrond met daarachter de giga keuken. Bovenaan de wijnbar. Bar en restaurant hebben elk een terras. 

Een stukje restaurant op de voorgrond met daarachter de giga keuken. Bovenaan de wijnbar. Bar en restaurant hebben elk een terras. ©  Dirk Kerstens

Nog een verschil: de dames zullen vaker te zien zijn in beide zaken. Ze sleutelen mee aan de gerechten, maar het dagelijks koken is voor oudgediende Emma Dubois en nieuwkomer Lander Anskens. Camion is zoals in het prille begin voor ontbijt en een simpele lunch. In Camionette kan je ’s middags en ’s avonds kiezen uit acht sharing-gerechtjes (ca. 35 euro pp.) of voor een snelle lunch.

www.camionette.be

Regine Beerplein 1, 2018 Antwerpen, open van woensdag t/m zaterdag , van 12 tot middernacht.

Aangeboden door onze partners