Ontbijtzwemmen in Pulderbos. 

Ontbijtzwemmen in Pulderbos. ©  Patrick De Roo

Oppositie begrijpt niet waarom Schilde 15.000 euro betaalde voor zwembadstudie en nu al niet meer mee wil doen

Zoersel -

Schepen voor Sport Olivier Rul (Open Vld) liet op de gemeenteraad van Zoersel verstaan dat de huidige meerderheid in Ranst echt wel mee een intergemeentelijk zwembad wil financieren.

Kristin Matthyssen

Dat is dan toch een beetje goed nieuws na het afhaken van Schilde. Wouter Bollansée (Vlaams Belang) begrijpt niet dat Schilde ongeveer 15.000 euro mee betaalde (60.000 euro gedeeld door Zoersel, Zandhoven, Schilde en Ranst) voor de haalbaarheidsstudie, maar nu al afhaakt nog voor de eindconclusies bekend zijn. Het rapport werd uitgesteld naar september.

“Wij hebben eigenlijk altijd het gevoel gehad dat Schilde er niet volledig wou voor gaan”, zegt schepen Rul. “Ranst daarentegen wél. Wij betalen nu samen met Zandhoven elk iets van een 300.000 euro jaarlijks aan Igean voor de exploitatie van het zwembad in Pulderbos. Met een nieuw intergemeentelijk zwembad zal dat bedrag nog hoger worden. Daarom is het zo belangrijk dat we een derde partner vinden die mee de kosten wil dragen. Het college in Ranst wil die inspanning leveren om het schoolzwemmen te verzekeren. Een vierde partner zoals Schilde had nog beter geweest, maar die gemeente doet dus niet meer mee, waardoor ook de locatie achter de Hubo definitief afvalt.”

Tom Sleeuwaert (H-eerlijk Zoersel) wou weten welke locaties dan nog wel in de running zijn. Ranst schuift voormalig militair domein Moervelden naar voor. Zoersel had eventueel ’t Zonneputteke, de Rodendijk, KFCE Zoersel, de Kapelstraat, Antonia of de grond aan het vroegere Van Aerde in Halle. “Maar geen enkele van die locaties is echt geschikt voor een intergemeentelijk zwembad”, zegt Rul. “’t Zonneputteke is woongebied en de grond aan de voetbal in Zoersel is geen volledige eigendom.”

Zandhoven blijft vasthouden aan de site van het huidig Revalidatiecentrum- in Pulderbos. “Maar die grond moet toch ook nog verworven worden en is heel duur?”, zegt Sleeuwaert.

Voorlopig blijft het dus wachten op het eindrapport in september. Op de vraag waarom Schilde afhaakt en of die gemeente misschien al inside-informatie had, wou schepen Rul niet uit naam van de buurgemeente spreken. “Wel is bijvoorbeeld de oefening in verband met de uren van het schoolzwemmen al gemaakt.”

Ook op de gemeenteraad van Zandhoven werd vorige week kort over het zwembaddossier gediscussieerd. Daar liet burgemeester Van Hove (CD&V) verstaan dat hij nog steeds geen voorstander van deze haalbaarheidsstudie is. “Omdat er finaal niets zal uitkomen wat we nog niet wisten, en het dan toch een dure oefening is die voor veel vertraging zorgt.”