De majorettes van Va et Vient zorgen meer voor sfeer tijdens de opening van de Mechelse zomerkermis. 

De majorettes van Va et Vient zorgen meer voor sfeer tijdens de opening van de Mechelse zomerkermis. ©  Sven Van Haezendonck

Zomerkermis tovert Mechelse Grote Markt om tot een pretpark

Mechelen -

De zomervakantie staat voor de deur en dat merk je op de Grote Markt van Mechelen, waar woensdag de jaarlijkse zomerkermis van start is gegaan. Nog tot en met maandag 11 juli toveren kleurrijke attracties en kramen het marktplein om tot een pretpark. Dat is een dag langer dan normaal en voor het eerst in drie jaar ook op volle capaciteit.

Sven Van Haezendonck

Het was bellenmadam Myriam Sips die de Mechelse zomerkermis officieel mocht openen en ze had er duidelijk zin in. “Al heb ik in de lambada mijn ogen toch dichtgedaan. Amai, dat ding shakete”, zegt de bellenmadam. Het schietkraam ging haar duidelijk beter af. Meer dan dertig attracties en kramen staan er op de kermis, verspreid over de Grote Markt, de Schoenmarkt en het pleintje voor het postkantoor. “Daar staat een van de blikvangers van de kermis, een attractie die veertig meter hoog reikt”, zegt kermiskramer Steve Severeyns.

Door de coronacrisis hebben families die hun brood verdienen met de kermis het niet onder de markt gehad. Vorige zomer kon de kermis doorgaan, maar het was een uitgedunde versie. “Met minder attracties en met mondmaskers”, vertelt Steve. “Nu kunnen we eindelijk opnieuw teruggrijpen naar de bezetting van voor corona. De kermis biedt voor iedereen iets, dat trekt heel wat bezoekers en dat is uiteraard ook positief voor de lokale economie”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.

Bellenmadam Myriam Sips amuseert zich op de kermis. 

Bellenmadam Myriam Sips amuseert zich op de kermis. ©  Sven Van Haezendonck

Kermiskramer William Severs uit Halle is er wat graag bij. “Ik ben superblij. We staan aan het begin van de vakantie en Mechelen is voor ons een van de betere kermissen”, zegt hij. Zijn familie is al vier generaties actief in het wereldje. “‘De paraplukes’ noemen ze ons in Halle. Zelf sta ik al meer dan 25 jaar op de kermis”, vertelt William. In de Dijlestad is hij van de partij met een lunapark en aquabal. “Ballen waarmee je over het water rolt.”

Booms Gebak

Zijn dochter Flora heeft een jaartje geleden samen met haar man Mitch Thans Booms Gebak overgenomen, een smoutebollen- en frietkraam. Ze heeft een plekje gekregen recht over het stadhuis. “Dit is ons eerste kraam. We hebben het iets vrolijker gemaakt, met meer kleur”, zegt Flora. De kermis is voor haar een belangrijk stuk van haar leven. “Ik ben ermee opgegroeid. Ik heb nooit anders geweten dan dat ik meeging met mama en papa”, vertelt Flora.

Flora Severs en haar vader William en haar man Mitch bij hun smoutebollen- en frietkraam Booms Gebak. 

Flora Severs en haar vader William en haar man Mitch bij hun smoutebollen- en frietkraam Booms Gebak. © Sven Van Haezendonck 

De zomerkermis is iedere weekdag zeker geopend vanaf 16u. “Bij mooi weer is dat al vanaf 13u. Eetkramen en attracties voor kinderen openen misschien nog iets vroeger”, zegt Steve, die ook actief is in de Belgische kermisvereniging. Tijdens het weekend zijn de attracties en kramen minstens open van 14 tot 22u. Sluiten doet de kermis uiterlijk om 23u.

Donderdag 30 juni tussen 13 en 15u worden de muziek en de flikkerende verlichting eventjes uitgeschakeld voor een prikkelarm moment. Woensdag 6 juli is er de traditionele familiedag met kortingen en animatie. Tijdens de laatste dag op 11 juli organiseert de kermis vanaf 15u een meet & greet met Paw Patrol.

Er staan meer dan dertig attracties en kramen op de zomerkermis. 

Er staan meer dan dertig attracties en kramen op de zomerkermis. ©  Sven Van Haezendonck

Bij Aquabal rol je letterlijk over het water. 

Bij Aquabal rol je letterlijk over het water. © Sven Van Haezendonck 

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio