©  Marc Peeters

Vrolijke Bart Wellens ereburger in wel heel vroom gezelschap

Vorselaar -

Veldrijder Bart Wellens heeft in Vorselaar voor een verhaal gezorgd dat je vlotjes over pakweg 20 jaar kan uitsmeren. Aanvankelijk als wielercorrespondent en later als regioreporter heb ik heel wat opmerkelijke momenten in de loopbaan van Bart mee mogen beleven. Bart was er voor Vorselaar en Vorselaar was er voor Bart. En dat is nog steeds zo, al is het al van 2015 geleden dat Bart zijn afscheid aankondigde. Een terugblik in vijf opmerkelijke momenten.

Marc Peeters

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Marc Peeters (56)

Werkt sinds 1998 voor de krant

m.peeters@telenet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Vorselaar? Volg onze Facebookpagina Gazet van Vorselaar.

1. Koersdoorzicht

Mijn eerste ruimer interview met Bart(je) Wellens verschijnt in Gazet van Antwerpen op 7 januari 1994. Het is op de vooravond van het Belgisch kampioenschap veldrijden in Profondeville waar de nieuweling uit Vorselaar zijn allereerste kampioenschap zou rijden. Wellens heeft de maanden voordien al 16 palmen vergaard, voornamelijk tijdens Kempense crossen. “Of het geen handicap is dat hij hierdoor de concurrentie uit de andere provincies niet beter had leren kennen?”, wil ik weten. Ik zie de toen 15-jarige Wellens nog het hoofd schudden. “Als je andere renners beter leert kennen, leren zij op hun beurt jou beter kennen en gaan ze misschien mijn wiel opzoeken. Die gang van zaken kan ik missen als kiespijn.” Koersdoorzicht zit wellicht toch in de genen. Twee dagen later pakte Bart de tricolore trui. De eerste in een reeks van zeven in de jeugd en amateurcategorieën. Spannend zijn de veldritten met de jonge Wellens zelden. Toch zeker voor de neutrale toeschouwer. Vaak gaat Bart er gauw alleen vandoor om met een zeer ruime voorsprong te finishen.

Tijdens de Nacht van “t Koersklakske samen met broer Geert.

Tijdens de Nacht van “t Koersklakske samen met broer Geert. © rr

2. 10.000 papieren roosjes

We maken een sprong naar 1999. Eerstejaarsbelofte Bart Wellens heeft met de vingers in de neus het WK in het Slowaakse Poprad gewonnen. Deze keer zal een gewone huldiging tijdens de gemeentelijke kampioenviering niet meer volstaan. Stan Wellens, oom van Bart en op dat ogenblik voorzitter van diens supportersclub, heeft grootse plannen. Vorselaar heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om het organiseren van een stoet om de prestaties van inwoners op de koersfiets te vieren. Na onder meer Daniël Willems en Ward Sels heeft Bart deze eer zeker verdiend.

Eind mei is het zover, twintig groepen, samen goed voor ruim 300 mensen tonen op 14 stoetwagens belangrijke momenten uit het leven van Bart. De rest van het dorp kijkt ernaar. We maken zijn geboorte mee. Opschudding als mama Wiske eerst een koersfietsje baart voor Bartje tevoorschijn komt. Het parcours van de stoet is versierd met ruim 10.000 papieren roosjes. Bart heeft zich die dag in een driedelig pak gehesen met wit hemd en das. Voor wie er nog aan moest twijfelen, ook naast zijn fiets is Bartje Wellens een grote mijnheer geworden. Vorselaar geniet ervan. Lokaal sportcommentator Jan Vervoort heeft zijn conclusie klaar ‘We zijn we toch een schoon volk’.

3. Een plastic bak

De feestjes in het supporterscafé De Toekomst in Vorselaar na een puike prestatie van Bart zijn legendarisch. Maar soms is het ook slikken. Op 28 januari 2007 start Bart Wellens als één van favorieten tijdens het wereldkampioenschap in het West-Vlaamse Hooglede-Gits. Thuisgebleven supporters troepen met een paar honderd samen in zaal Den Engel om de cross te volgen op een groot scherm en Bart naar een nieuwe regenboogtrui te schreeuwen.

Ik ben ter plaatse voor een sfeerreportage. Er zijn muzikanten aanwezig en die blazen alvast een paar leuken deuntjes. ‘Wellens kampioen, Oho lala’, de lokale parodie op de billenkletser Nachten van Parijs van Samantha staat weer helemaal bovenaan in de hitparade. En dan op de schermen plots die flits. Een Belg die gevallen is. Een plastic bak die wordt weggeslingerd. Is dat Bart? Neen het is Nys.

Iedereen ging uit de bol voor Bart.

Iedereen ging uit de bol voor Bart. ©  Marc Peeters

Maar Bart ligt ook tegen de grond. De herhaling brengt duidelijkheid. Bart kan een door een motard met camera weggeslingerde scheidingsbak niet meer ontwijken. Weg titelambities, weg sfeer in de zaal. Wellens rijdt de cross uit. Met een gebroken pols blijkt achteraf. Het kan niet altijd bingo zijn.

4. Twee pastoors de zusters en Bart Wellens

In mei 2010 wordt Bart Wellens de tweede ereburger van Vorselaar. Bart treedt daarmee in de voetsporen van pastoor Vic Mertens. Opmerkelijk, na Wellens is het opnieuw een pastoor en daarna nog eens de Zusters van Vorselaar die zich ereburgers van de Kardinaalsgemeente mogen noemen. Vrolijke Bart in een wel heel vroom gezelschap.

De beslissing om Wellens ereburger te maken is al genomen in 2008. “Het ereburgerschap was het huwelijkscadeau dat we Bart hebben aangeboden toen hij met Lentel in het huwelijk trad”, vertelt burgemeester Lieven Janssens die met Bart nog samen in de kleuterklas heeft gezeten. “Over het toekennen van dat ereburgerschap hebben we gestemd tijdens de geheime zitting van de gemeenteraad om de verrassing compleet te maken. Tijdens de dag van het huwelijk was alles tot op de minuut gepland er was er onvoldoende tijd om de ceremonie die hoort bij de uitreiking van het ereburgerschap in te plannen.

Bart zet zich in voor de komende generatie veldrijders.

Bart zet zich in voor de komende generatie veldrijders. © Marc Peeters

Door allerlei omstandigheden duurt het twee jaar voor een geschikt moment wordt gevonden. Uiteindelijk wordt gekozen voor de jaarlijkse kampioenviering in het gemeentehuis. “Een gelegenheid zoals ik er al veel heb meegemaakt, maar toch blijft het speciaal om in eigen gemeente gelauwerd te worden, zeker al ereburger”, spreekt Bart.

Iedereen op de foto met Bart.

Iedereen op de foto met Bart. © Marc Peeters

5. Laatste Bal

Begin maart 2015 pakt Bart Wellens voor de laatste keer iedereen op snelheid door zijn afscheid als veldrijder aan te kondigen. Er zijn de aanslepende rugproblemen die voor mindere prestaties zorgen. Een supporter kan zich daarmee nog verzoenen, maar voor een topsporter ligt dat moeilijker. Wellens hakt de knoop door en de vage plannen die al zijn gemaakt voor het moment dat Bart de fiets aan de haak zou hangen moeten plots opgeschaald worden. Eind 2015 volgt een overzichtstentoonstelling en een allerlaatste bal waar iedereen nog eens met Bart op de foto kan. Maar de figuur leeft verder. Als de gemeente gepromoot wordt via de campagne 2290 is Bart nooit ver weg.

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio