De contouren van de nieuwe kunstacademie zijn duidelijk. 

De contouren van de nieuwe kunstacademie zijn duidelijk. © Filip Spoelders

Nieuwe Borsbeekse kunstacademie winddicht tegen het bouwverlof

Borsbeek -

De bezoekers aan het Fort 3 van Borsbeek hebben het mogelijk al opgemerkt. De nieuwbouw van kunstacademie Academia heeft zijn hoogste punt bereikt. “Donderdag volgt de meiboomplanting”, geeft Walter Kiebooms (N-VA) als schepen van openbare werken aan.

Filip Spoelders

Ondanks enkele vertragingen is het de planning om begin 2023 de eerste lessen in de nieuwbouw te ontvangen. “We hebben te maken gehad met Covid en we hebben vertragingen gekend met leveringen van materialen, zoals de stalen gebinten voor de daken. Maar er zijn geen problematische vertragingen en tegen het bouwverlof zou het gebouw wind- en waterdicht zijn.”

Verenigingen verhuizen

De opening van de kunstacademie zal ervoor zorgen dat de gemeente zijn puzzel kan beginnen leggen om verschillende verenigingen nieuw onderdak te geven. “Na de verhuis van Academia gaan we de oude kunstacademie opfrissen om er verenigingen te huisvesten die moesten verhuizen door afbraakwerken op het fortdomein. Onder andere de KLJ en de duivenbond krijgt er een plaats. Hun aftandse lokalen moeten tegen de grond. Ook het gemeentelijk feestcomité en documentatiecentrum DocC kunnen er terecht. De mensen van het feestcomité kregen twintig jaar geleden voor heel even een container als opbergruimte in het gemeentepark. Ondertussen staat die er nog. Vervolgens gaan we het fortdomein verder ontharden.”

Meer volk

De nieuwe gemeentelijke zaal in het binnenfort die in gebruik is genomen, een nieuwe kunstacademie en de komst van meerdere verenigingen naar de oude academie, heeft een duidelijk doel. “In ons masterplan voor Fort 3 staat duidelijk dat er meer beweging op het domein moet komen. We stelden vast dat er te weinig gebeurde op het fort en alleen volk zal meer volk aantrekken.”

De nieuwe academie links en de oude rechts waar andere verenigingen onderdak gaan krijgen.

De nieuwe academie links en de oude rechts waar andere verenigingen onderdak gaan krijgen. © Filip Spoelders

Vastgoed

Jobs in de regio