Op Tomorrowland duiken altijd heel wat landenvlaggen op: De Schorre het middelpunt van de wereld.

Op Tomorrowland duiken altijd heel wat landenvlaggen op: De Schorre het middelpunt van de wereld. © Geert Van de Velde

Hoe een oude kleiput elk jaar weer het middelpunt van de wereld wordt

België? Op vakantie buiten Europa kunnen ze ons landje vaak amper situeren. Maar zeg Tomorrowland en ze weten het. Elk jaar verandert provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom voor even in het middelpunt van de wereld. Ook andere toeristen ontdekken meer en meer De Schorre en de streek. Een straffe metamorfose van wat eens een godvergeten gat was.

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

Bart Roggeman, 49

Werkt sinds 1993 voor GVA 

bart.roggeman1@telenet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws uit Boom? Volg onze Facebookpagina Gazet van Boom

In de jaren tachtig van vorige eeuw was de Rupelstreek nog de afvalbak van Vlaanderen. Afvalbaronnen hadden de weg naar de oude kleiputten gevonden, geen toerist die eraan dacht om op verkenning te gaan in deze desolate, grijze streek. In die periode liep ik school in Boom en het enige wat in De Schorre-omgeving mijn aandacht trok en bij is gebleven is die opvallende, grote rode pijl die er in het landschap prijkt. Het had iets met ‘het milieu’ te maken.

Het kunstwerk in Hoek, aan de overkant van De Schorre, is nog altijd de stille getuige van een harde strijd. Onder druk van lokale actiegroepen werd in 1983 een stortmoratorium afgedwongen. Het monument moet iedereen eraan herinneren wat er allemaal in de grond werd gestoken.

De oude kleiput waarin De Schorre zich heeft ontwikkeld, ontsnapte er gelukkig aan. Grote delen waren vroeger eigendom van de steenbakkerijen van Verstrepen en Van Herck. Maar toen de activiteiten er stil vielen, bleef ook daar alleen een desolaat landschap over.

Een beeld van De Schorre in 2003. Intussen is er al heel wat veranderd.

Een beeld van De Schorre in 2003. Intussen is er al heel wat veranderd. © joris herregods

In december 1986 kocht het provinciebestuur van Antwerpen het domein van de gemeente Boom. Sindsdien onderging de oude kleiput in verschillende fasen een metamorfose tot een groendomein met vijvers voor sport en recreatie en een congrescentrum. Verschillende sportclubs hebben er hun thuishaven en tal van evenementen - niet alleen Tomorrowland maar ook de Spartacus Run, Superprestige, Schorremorrie en dit jaar ook Theater aan Twater - zetten De Schorre, Boom en de Rupelstreek steeds meer op de kaart.

Tweehonderd nationaliteiten

Het dancefestival Tommorrowland deed daar nog een schepje bovenop. Nochtans begon het in 2005 zeer bescheiden met naar schatting 9.000 bezoekers. Maar op korte tijd boomde het festival tot 400.000 bezoekers de voorbije edities en 600.000 dit jaar met nog een extra, derde weekend. Van uit alle hoeken van de wereld, samen meer dan tweehonderd nationaliteiten, komen ze in juli naar Boom afgezakt. Boom is die dagen wereldnieuws.

Twee fleurig uitgedoste dames met de vlag van Oostenrijk.

Twee fleurig uitgedoste dames met de vlag van Oostenrijk. © DBA

TML-gangers met de Iraanse vlag.

TML-gangers met de Iraanse vlag. © DBA

En de vlag van Isle of Man.

En de vlag van Isle of Man. © DBA

Ook buiten het festival op zich, heeft de organisatie al met verschillende initiatieven haar steentje bijgedragen om het domein kleur te geven en te doen bruisen. Na de One World Bridge van kunstenaar Arne Quinze en het magische Trollenbos werd recent nog The Stairway To Unity ingehuldigd, een opvallende 60 meter lange trap vervaardigd uit vijf miljoen met de hand gekapte mozaïeksteentjes. Het is duidelijk: De Schorre is ‘een put vol pit’. 

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Jobs in de regio