Van Gelder met een van zijn vele werken. 

Van Gelder met een van zijn vele werken. © Chris Van Rompaey

Veelschrijver Wim Van Gelder uit Boechout: ook zijn eigen leven was een roman

Met de negentig levensjaren in zicht, publiceerde Wim Van Gelder vorig jaar een herdruk van een Liers dialectenboek. Maar na alle gesprekken met veelschrijver Wim is het duidelijk dat zijn leven een boek op zich is.

Filip Spoelders

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

Filip Spoelders, 40

Werkt sinds 2017 voor GVA 

filip.spoelders@skynet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws uit Boechout? Volg onze Facebookpagina Gazet van Boechout

Van Gelder woonde gedurende een lange periode in Boechout. Pas sinds de laatste jaren verblijft hij in Woonzorgcentrum Paradijs van Lier, de stad waarover hij vele volksverhalen schreef. Maar onze gesprekken gingen altijd bij hem thuis door aan de Hovesesteenweg in Boechout.

Bij het maken van een afspraak, om een nieuw boek of magazine van hem voor te stellen, was het aan te raden om voldoende tijd te voorzien. Wim kan namelijk meesterlijk vertellen over het tot stand komen van de zijn volkse verhalen. Maar hij weidt ook graag uit over zijn leven. En dat was tot op vandaag zeer rijkelijk gevuld.

Ik sprak hem veel over zijn schrijfsels maar verrassen deed hij altijd wel. “Ik heb een tijd bij de marine gezeten. Dat was in 1955, het is bij de marine dat ik mijn eerste toneelstuk heb geschreven. Daarna ben ik een tijd studiemeester geweest in het Sint-Gummaruscollege van Lier”, haalde hij altijd aan.

’Blak en bloot’, een typische titel voor een Van Gelder.

’Blak en bloot’, een typische titel voor een Van Gelder. © Filip Spoelders

Als journalist schreef Wim trouwens ook een tijdje voor Gazet van Antwerpen. Hij volgde het nieuws op in gemeenten als Boechout, Hove, Lint en Ranst. De lijst aan schrijfopdrachten uit zijn loopbaan was echt indrukwekkend. “In de jaren zestig heb ik een zomer in een caravan aan Bobbejaanland gewoond omdat ik revues schreef tijdens het seizoen, ik heb verhalen geschreven voor het voormalige televisieprogramma Afrit 9, ik heb twee jaar aan een boek over Zuid-Tirol gewerkt en ik deed eindredactie voor schoolboeken”, beschreef hij met trots. En dat zijn dan maar enkele van zijn werken.

Zeker over Lier kan hij meer dan dertig boekjes voorleggen. Dan was het altijd uitkijken naar de titel. In zijn reeks Vertellingen van bij ons... werken titels als Gebloemde patatten, Frikadellen met krieken, Onze vava vertelt, Plezante venten en wilde vrouwen van ’t Katuizers altijd de interesse op. En zo is er nog een hele reeks aan boekjes van Wim die met de glimlach gelezen moeten worden.

Vastgoed

Jobs in de regio