©  Marc Peeters

De spijtige teloorgang van het mythische kasteel Goorhof

Bouwel -

Langs de Herentalsesteenweg in Bouwel (Grobbendonk) liggen de ruïnes van het kasteel Goorhof, al gebruiken de oudere inwoners van Grobbendonk liever de volkse benaming ‘den Huger’. Door wildgroei van bomen en struiken kun je het gebouw vanop straat nog maar nauwelijks zien. En misschien is dat niet slecht want wie het toegangsverbod naast zich neerlegt en het domein betreedt, krijgt pijn aan de ogen. Met dank aan inbrekers, krakers en brandstichters. Het had er allemaal zo anders uit kunnen zien.

Marc Peeters

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Marc Peeters (56)

Werkt sinds 1998 voor de krant

m.peeters@telenet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Grobbendonk? Volg onze Facebookpagina Gazet van Grobbendonk.

Het moet in 1992 geweest dat ik voor de eerste maal door de poort van het Goorhof ben gereden. Ik werkte toen als werfcalculator voor de schrijnwerkerij Jos Cambré in Bouwel. Kort voordien was eigenaar Ramon Sorela de Namur, een Spaanse edelman, langs geweest bij mijn werkgever op zoek naar een aannemer die zich met hart en ziel mee wilde inzetten om het kasteel te restaureren.

Ramon Sorela de Namur pendelde in die periode tussen Bouwel en het Spaanse Marbella waar hij al jarenlang een stierenboerderij uitbaatte, met van die typische zwarte Spaanse stieren. De ‘Hacienda de Toros’ was evenwel voornamelijk een gastenverblijf. Met trots toonde Ramon dikke boeken waarin gasten commentaren hadden neergeschreven. Vaak ging het om kaderleden van bedrijven met wereldfaam, die het wel leuk vonden dat hun directie voor hen een teambuilding had georganiseerd in zo’n Spaanse omgeving.

Van het gebouw blijkt enkel een ruïne over. 

Van het gebouw blijkt enkel een ruïne over. ©  Marc Peeters

Het idee was om in Bouwel hetzelfde te doen, maar dan in het kader van een Vlaams kasteel gebouwd aan het einde van de 19de eeuw. Te gast bij de edelman, ritjes maken met de koets, vissen op de kasteelvijver en dat alles op minder dan een halfuur van het bruisende Antwerpen. Sorela de Namur was ervan overtuigd dat dit project wel moest slagen, dankzij de naam en faam die hij in Spanje had opgebouwd.

Het kasteel in volle glorie

Het kasteel in volle glorie © rr

De restauratiewerken gingen van start. Als gelovig man liet Ramon eerst de kapel naast het kasteel helemaal opknappen. Na de inwijding volgde een Spaans feestje met paella. Daarna werd er kamer voor kamer verder gewerkt in het hoofdgebouw. De werken werden gecoördineerd vanuit de ridderzaal. Elke kamer zou een eigen thema krijgen.

Het kasteel, opgetrokken in Engelse landstijl, werd oorspronkelijk gebouwd in de jaren 1870 in opdracht van de Antwerpse scheepsbouwer Franz Huger. De kapel zou dateren uit 1921. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het hoofdgebouw zware schade op door een brand. Het werd nadien terug opgebouwd, maar een stuk van de grandeur van voorheen ging verloren.

De vroegere ridderzaal. 

De vroegere ridderzaal. ©  Marc Peeters

Zo werd de toren minder hoog en de balkons verdwenen. Met de restauratie wilde Ramon Sorela de Namur een stap zetten in de richting van het verleden. Niettegenstaande er voortdurend streng werd op toegezien dat het geld niet over de balk werd gegooid, begonnen de kosten hoog op te lopen terwijl er uiteraard nog geen inkomsten waren. Er waren ook praktische problemen. Het gebouw beschikte niet over voldoende vluchtmogelijkheden in geval van brand. Evacuatiemogelijkheden die er moeten zijn als je het kasteel commercieel als verblijfplaats wil uitbaten.

Het binnenplein.

Het binnenplein. © Marc Peeters

De echte koude douche volgde in 1995 toen de bankier van de eigenaar niet meer wilde meestappen in een volgend krediet van enkele tientallen miljoenen Belgische frank (ongeveer 500.000 euro). De onbetaalde rekeningen stapelden zich op. Uiteindelijk kwam het tot een gedwongen openbare verkoop. Pogingen door Ramon om de veiling tegen te houden mislukten. Voor ‘amper’ 48 miljoen frank (1,18 miljoen euro) werd het kasteel en het domein verkocht aan een Nederlandse holding. Ramon Sorela de Namur verdween van het toneel. De man is ondertussen overleden.

Niemand die op dat moment kon vermoeden dat den Huger daarmee de snelweg in de richting van de totale teloorgang was ingeslagen. De nieuwe eigenaars keken nauwelijks om naar het gebouw en het arboretum. Na vier jaar leegstand werden in 1999 alle omliggende brandweerkorpsen naar het kasteel gestuurd. Er woedde een felle brand. Omdat er meerdere brandhaarden werden aangetroffen lag de conclusie brandstichting voor de hand. De daders zijn nooit gevonden.

Vergane glorie.

Vergane glorie. © Marc Peeters

Het kasteel werd vervolgens nog meer een aantrekkingspool voor dieven en krakers. Waardevolle bouwelementen die nog min of meer onbeschadigd in het gebouw aanwezig waren zoals parketvloeren, lambrisering, enz. werden weggehaald. Diverse muren werden bewerkt met graffiti. In 2009 en ook nog eens in 2016 moest de brandweer terugkeren voor nieuwe branden in het gebouw waarvan vandaag enkel nog muren overeind blijven.

Het kasteeldomein is strikt verboden toegang. Er ronddolen doe je wellicht ook niet zonder risico. De ruime kasteelvijver achteraan op het domein blijft evenwel populair als zwemplek. Als de temperaturen een paar dagen na elkaar flirten met de 30 graden moet de lokale politie er passeren om zwemmers uit het water te halen. In het park is ondertussen ook flink want zwerfvuil achtergelaten. En ook voor brandend zwerfvuil is de brandweer al eens naar den Huger gereden.

Het kasteel en het domein heeft ondertussen een keertje te koop gestaan maar voor zover bekend is er geen koper gevonden en is het domein nog steeds in Nederlandse handen. Pogingen om met de eigenaars te praten over hun toekomstplannen met het domein bleven steeds zonder reactie. Ook met het lokale bestuur zijn er nauwelijks contacten. Het kasteel staat, weliswaar als krot, wel op de lijst met panden waarvoor een leegstandsbelasting wordt gevorderd.

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio