Koen en Tina maakten van een verwilderd bos een speelzone. Het speelhuisje op de achtergrond is gemaakt met hout van bomen die gekapt moesten worden. 

Koen en Tina maakten van een verwilderd bos een speelzone. Het speelhuisje op de achtergrond is gemaakt met hout van bomen die gekapt moesten worden. © Ronny van den Ackerveken

Tina en Koen bieden in het Papenbos beleving voor jong en oud

Rijkevorsel -

In de straat Papenvoort in Rijkevorsel gaat op vrijdag 1 juli het Papenbos open. Met natuurlijke elementen is er een speelbos aangelegd, volwassenen kunnen zich nabij het terras uitleven met paapgooien of kubb. De uitbaters hebben nog meer plannen met het Papenbos.

Ronny van den Ackerveken

Tina Weyns en Koen Yseboot hebben lang gezocht naar een geschikte locatie voor hun project. “Het idee is eigenlijk achttien jaar geleden al ontstaan toen we als vrijwilliger werkten in jeugdherberg Gagelhof in Zoersel”, vertelt Tina. “Daarna zijn we allebei aan de slag gegaan als verpleegkundige. Intussen bleef bij ons de energie aanwezig om mensen samen te brengen en te laten genieten van eenvoudige dingen, al dan niet in de natuur. We wilden jongeren uit de zetel halen en hen op ontdekking laten gaan. Na vijf jaar zoeken hebben we een voormalige boerderij met 2,5 hectare bos in Papenvoort gekocht.”

Kinderen spelen op het hout van de Amerikaanse eiken.

Kinderen spelen op het hout van de Amerikaanse eiken. © RR

“Het bos was verwilderd en twee jaar geleden hebben we in samenwerking met het Agentschap Bos & Natuur een beheersplan opgesteld om het weer gezond te maken. Van elke boom die gekapt moest worden, is het hout hergebruikt in het speelbos. Het speelhuisje is daar een mooi voorbeeld van. Op twee Amerikaanse eiken kunnen de kinderen klauteren. De speelzone vooraan is voor de jongste kinderen, achteraan is het meer gericht op iets oudere kinderen. Daar kunnen ze bijvoorbeeld kampen bouwen. Het bos is omheind met een wilddraad, zodat de dieren nog gemakkelijk kunnen passeren.”

Sociale tewerkstelling

Niet alleen voor kinderen is er iets te doen in het Papenbos. “Volwassenen kunnen een aantal spelen ontlenen”, legt Tina Weyns uit. “Er is een terrein aangelegd voor paapgooien. Ook kubb en reuzemikado behoren tot de mogelijkheden. Op de menukaart staan alleen gerechten waar we zelf achter staan en die betaalbaar blijven. Een croque monsieur kan je bij ons eten met of zonder garnituur. We serveren honingwijn, die minder gekend is in de Kempen. Dat gebeurt in de vorm van een degustatiepalletje waarbij telkens vijf variaties kunnen geproefd worden.”

De uitbaters van Papenbos willen kinderen op ontdekking laten gaan in de natuur.

De uitbaters van Papenbos willen kinderen op ontdekking laten gaan in de natuur. © rr

“In de toekomst willen we graag sociale tewerkstelling in het Papenbos opstarten. Koen werkt in het Gielsbos in Gierle (Lille) en voor mensen met een beperking kunnen we hier voor een dagbesteding zorgen. Ook bekijken we de mogelijkheid om kinderfeestjes te organiseren in het Papenbos. Behalve op maandag zijn we elke dag open van 10 tot 18u. Af en toe programmeren we ’s avonds activiteiten, zoals bijvoorbeeld een filmvertoning.”

www.papenbos.be

Aan de muur van het gebouw hangt het logo van Papenbos in cortenstaal.

Aan de muur van het gebouw hangt het logo van Papenbos in cortenstaal. © Ronny van den Ackerveken

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio