Willy (met bordje in de lucht) met zijn collega-gemachtigde opzichters op de hoek van de Krekelenberg en de Westmallebaan. Links zijn opvolgster Christiane.  

Willy (met bordje in de lucht) met zijn collega-gemachtigde opzichters op de hoek van de Krekelenberg en de Westmallebaan. Links zijn opvolgster Christiane.  ©  kma

Waaw Willy, bedankt om duizenden kinderen veilig te laten oversteken

Zoersel -

Willy Vertommen wordt dit jaar 77 jaar. Vijftien jaar was hij aan de slag als gemachtigd opzichter, de laatste jaren op het gevaarlijk kruispunt Krekelenberg-Westmallebaan in Zoersel. Hij hangt zijn stopbordje nu aan de wilgen, of liever, aan de pruimenboom waar hij altijd stond. Zijn collega’s kwamen Willy verrassen. Veel buren en passerende auto’s toeterden toen ze het ‘Bedankt Willy’-spandoek opmerkten.

Kristin Matthyssen

Willy is net als alle andere gemachtigde opzichters een held, want hoeveel mensenlevens ze al gered hebben, zal nooit duidelijk worden. Lang voor Willy’s tijd verongelukte er al eens een meisje bij het kruisen van de Westmallebaan, een beetje voorbij het kruispunt met de Krekelenberg. Veel middelbare scholieren die van en naar Malle fietsen, steken hier de drukke baan waar soms veel te snel gereden wordt, over.

Bedankt Willy voor al die jaren inzet in Zoersel. 

Bedankt Willy voor al die jaren inzet in Zoersel. 

Willy Vertommen had de actie duidelijk niet verwacht. Ook zijn opvolgster Christiane Pauwels kwam al eens kijken hoe hij het verkeer tegenhoudt. “Ik heb het vijftien jaar gedaan”, vertelt Willy. “Twee jaar na mijn pensioen ben ik gestart, op vraag van Hans Clippeleyr van de lokale politie Voorkempen. Hij wist dat ik vroeger met de vrachtwagen had gereden, bij een transportfirma in Wommelgem. Jij hebt ervaring met camions, zei hij. Ik sta hier ’s morgens en ’s avonds, en tijdens de examens ook ’s middags. Ik prijs me gelukkig dat ik in al die jaren nooit ongelukken heb meegemaakt.”

Willy helpt Jan over. 

Willy helpt Jan over. 

De gevaarlijkste chauffeurs zijn die in de terreinwagens en bestelwagens, stelde Willy uit ervaring vast. Zij stoppen het moeilijkst. De ergste groep om te helpen oversteken zijn de wielertoeristen. “Zij gebruiken zelden de oversteekplaats waar ik sta maar rijden gewoon helemaal schuin de Westmallebaan over.”

Zijn collega’s hadden nog een geschenkje bij. Ook de buur waar Willy jarenlang zijn auto op de oprit parkeerde als hij kwam postvatten, zwaaide Willy uit. “Wie moet er nu voor mijn pruimenboom zorgen?”, lachte hij.

Ook automobilisten groetten Willy. 

Ook automobilisten groetten Willy. ©  kma

Willy in actie. 

Willy in actie. ©  kma

Vastgoed

Jobs in de regio